Sfârşitul Alianţei Transatlantice: Cum Trump şi Putin redesenază harta securităţii europene

A.F.
Politică / 16 februarie

Sfârşitul Alianţei Transatlantice: Cum Trump şi Putin redesenază harta securităţii europene

Felul în care administraţia lui Donald Trump s-a raportat la Europa în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen, prin atacurile la adresa statelor UE şi excluderea din negocierile pe tema războiului din Ucraina, sugerează că alianţa transatlantică este în pericol de a se destrăma. Mai mult, analişti şi diplomaţi citaţi de Reuters, New York Times şi Politico văd acum o apropiere între Trump şi Putin, doi oameni care au în plan distrugerea Europei.

Vladimir Putin a şocat audienţa la conferinţa anuală de securitate de la Munchen din 2007, cerând reducerea influenţei americane şi un nou echilibru al puterii în Europa, mai potrivit pentru Moscova.

Nu a obţinut ceea ce şi-a dorit - atunci.

Aproape două decenii mai târziu, în timpul aceleiaşi conferinţe, poziţia administraţiei Trump sugerează că Putin ar putea în cele din urmă să-şi realizeze visul, cred unii observatori.

Comentariile secretarului apărării Pete Hegseth şi ale vicepreşedintelui JD Vance au stârnit temeri în rândul participanţilor că sub noua administraţie, SUA s-ar putea alinia Rusiei şi fie ar ataca Europa, fie ar abandona-o complet.

Nu doar că SUA nu vor să aducă Europa la masa negocierilor pentru un război care afectează direct securitatea continentului, dar membrii administraţiei Trump chiar critică UE şi valorile sale, de pe poziţii frecvent asemănătoare cu ale Rusiei.

O astfel de schimbare, spun analiştii citaţi de New York Times, i-ar oferi lui Putin o victorie de neconceput până acum, mult mai importantă pentru el decât orice obiectiv în Ucraina.

"Încă de la începutul Războiului Rece, la sfârşitul anilor 1940, Kremlinul a visat să scoată America din rolul său de piatră de temelie a securităţii europene", a explicat pentru cotidianul american Andrew S. Weiss, vicepreşedinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace.

"Putin este cu siguranţă suficient de inteligent pentru a profita de orice deschidere oferită de noua administraţie", a adăugat acesta.

Atacuri în serie

Prezenţa trupelor americane, printre altele, a stat la baza a 80 de ani de pace în Europa de Vest de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dar într-un discurs susţinut vineri la Varşovia, înainte de sosirea sa la conferinţă, Hegseth i-a avertizat pe liderii europeni că nu ar trebui să presupună că SUA vor fi aici pentru totdeauna.

Mai târziu în cursul zilei, la conferinţa de la Munchen, Vance a transmis un mesaj şi mai înfricoşător pentru mulţi participanţi europeni: Inamicul pe care îl vede nu este Rusia sau China, ci Europa însăşi.

Vance a început să atace statele europene pentru utilizarea a ceea ce el a numit metode nedemocratice de a bloca partidele de extremă dreaptă care, în unele cazuri, au fost susţinute de Rusia.

A susţinut că continentul trebuie să recunoască dorinţele alegătorilor săi, să înceteze să mai încerce să modereze dezinformarea prin metode nedemocratice şi, în schimb, să permită acestor partide să prospere ca voinţă a poporului.

Vance a vorbit în special despre România, cu o referire directă la anularea alegerilor câştigate în primul tur de Călin Georgescu.

"Dacă democraţia ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o ţară străină, atunci ea nu a fost foarte puternică la început", a spus el.

Slăbirea deliberată şi chiar distrugerea Europei

Kremlinul, scrie New York Times, a încercat ani de zile să slăbească Europa prin susţinerea partidelor pe care Vance le apără acum.

În aceeaşi zi în care a făcut declaraţiile, Vance s-a întâlnit cu lidera mişcării de extremă dreaptă din Germania, înaintea alegerilor anticipate din această lună, susţinând astfel un partid - AfD - pe care Rusia a încercat să îl legitimeze.

Declaraţiile sale au fost denunţate în Germania drept "inacceptabile", vicepreşedintele fiind acuzat că încearcă să se amestece în politica ţării.

Moscova a căutat, de asemenea, să creeze o prăpastie între Statele Unite şi Europa, realizând că o distrugere din interior a alianţei euro-atlantice va crea o lume în care Moscova poate exercita mult mai multă putere.

Nathalie Tocci, directoare a Institutului pentru afaceri internaţionale din Roma, a urmărit discursul lui Vance şi a interpretat mesajul drept o ameninţare directă din partea Statelor Unite la adresa Uniunii Europene, pe care atât europenii de extremă dreapta, cât şi Kremlinul încearcă să o desfiinţeze.

"Ţinta nu este doar Ucraina", a spus Tocci, citată de New York Times. "Ţinta este slăbirea deliberată, dacă nu chiar distrugerea Europei, din care Ucraina face parte", a spus ea.

Tocci a descris remarcile lui Vance drept un atac la adresa democraţiei europene, care a răstălmăcit în mod pervers limbajul democraţiei înseşi, aşa cum face adesea Rusia atunci când încearcă să semene dezbinare în Europa.

Negocieri fără Europa

Temerile multora sunt alimentate de absenţa Europei de la masa negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina, o chestiune care priveşte direct continentul.

Emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat la Munchen că SUA vor acţiona ca intermediar în cadrul discuţiilor, Ucraina şi Rusia fiind cele două protagoniste.

Întrebat despre perspectivele ca europenii să fie prezenţi la masă, Kellogg a fost însă clar: "Provin din şcoala realismului. Cred că acest lucru nu se va întâmpla".

La un eveniment ulterior din cadrul conferinţei, Kellogg a încercat să îi liniştească pe europeni declarând că acest lucru nu înseamnă că "interesele lor nu sunt luate în considerare".

Dar liderii europeni au declarat că nu vor accepta să fie excluşi de la discuţii.

"Nu avem cum să purtăm discuţii sau negocieri despre Ucraina, viitorul Ucrainei sau structura de securitate europeană, fără europeni", a declarat preşedintele Finlandei, Alexander Stubb.

"Dar acest lucru înseamnă că Europa trebuie să se organizeze. Europa trebuie să vorbească mai puţin şi să facă mai mult", a spus el.

Un summit de criză cu prezenţă restrânsă ar putea avea loc luni la Paris, unde Emmanuel Macron şi-a invitat omologii pentru a adopta o strategie de răspuns.

Visul lui Putin şi criza UE

O reorganizare dramatică a puterii în Europa părea un vis irealizabil pentru Putin atunci când şi-a exprimat viziunea în 2007, la conferinţa de la Munchen.

Liderul rus a rămas însă neclintit în viziunea sa, făcând din aceasta un punct central al argumentului său în lunile premergătoare războiului: Occidentul trebuie să fie dispus să discute nu doar suveranitatea Ucrainei, ci întregul aparat de securitate al Europei.

În anii următori, el s-a plâns de extinderea NATO până în estul Europei şi a criticat prezenţa militară, a bazelor şi a scutului antirachetă în ţări precum Romînia şi Polonia.

Putin şi-a prezentat de altfel invazia din Ucraina ca pe o luptă mai amplă împotriva Occidentului şi a valorilor acestuia, unele dintre aceleaşi argumente pe care le-au invocat Trump şi liderii de extremă-dreapta din Europa pentru a prelua puterea în propriile ţări.

Problematic pentru Europa este că acesta atacuri din partea Rusiei şi a SUA vin în contextul în care Germania şi Franţa, motorul UE, sunt ambele în crize politice, în parte din cauza unor mişcări de extremă dreaptă în creştere, care folosesc aceeaşi retorică ca Trump.

La alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, partidele extremiste au obţinut rezultate încurajatoare în mai multe ţări şi şi-au crescut în mod vizibil influenţa.

"Acesta este momentul în care suntem cei mai vulnerabili"

Nu este clar până unde va merge înţelegerea lui Trump cu Putin, iar apropierea dintre Washington şi Moscova s-ar putea evapora cu uşurinţă în timpul negocierilor privind Ucraina, scrie New York Times.

Cert este însă că, până acum, Rusia beneficiază de pe urma noii administraţii. Kremlinul se bucură deja de o serie de victorii de când Trump s-a întors la Casa Albă.

La mai puţin de o lună de la începerea celui de-al doilea mandat, Trump a eviscerat USAID, agenţia americană de ajutor extern mult timp criticată de Moscova.

El a adus în administraţie oficiali care împărtăşesc unele dintre punctele de vedere ale lui Putin, inclusiv pe noua şefă a serviciilor secrete americane, Tulsi Gabbard.

Trump a exacerbat discordia în relaţiile cu Europa, ameninţându-i pe cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului cu un război comercial.

Cel mai important, Trump va influenţa acum, posibil fără prezenţa liderilor europeni, modul în care va fi soluţionat cel mai mare conflict de pe continent de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, cu implicaţii care ar putea depăşi Ucraina însăşi pentru a afecta echilibrul mai larg al securităţii în Europa.

Europenii, care consideră mişcările populiste insurgente de dreapta drept o ameninţare la adresa Uniunii Europene şi a libertăţii pe continent, sunt îngrijoraţi, în special având în vedere alinierea aparentă a lui Trump şi a lui Putin împotriva lor.

"Acesta este momentul în care suntem cei mai vulnerabili", a observat Tocci.

"Dacă, în cele din urmă, ceea ce încerci să faci este să distrugi acest proiect", a adăugat ea, referindu-se la UE, "acesta este momentul să o faci".

"Alianţa transatlantică a luat sfârşit"

Unii sunt încrezători. Fostul diplomat german Wolfgang Ischinger a declarat pentru Politico că Europa avea nevoie de un şoc, pentru a fi mai orientată spre viitor şi mai încrezătoare în sine.

Poziţia sa este că liderii europeni sunt parţial de vină pentru situaţia pe care o deplâng acum.

Aceştia, spune el, au fost avertizaţi din timp cu privire la ceea ce ar putea implica al doilea mandat al preşedintelui american şi, cu toate acestea, au acţionat mult prea lent pentru a-şi creşte propriile cheltuieli de apărare şi partea lor din povara transatlantică.

Într-un text publicat zilele trecute în The Guardian, istoricul britanic Timothy Garton Ash spunea şi el că Europa este bogată, liberă şi democratică, că poate confrunta criza actuală.

Pentru alţii, lucrurile sunt însă clare - SUA sunt acum mai degrabă un adversar decât un prieten.

Un înalt diplomat al UE, care a vorbit cu Politico sub anonimat, a anunţat deja decesul alianţei SUA-UE.

"Avem acum o alianţă între un preşedinte rus care vrea să distrugă Europa şi un preşedinte american care vrea, de asemenea, să distrugă Europa", a spus acesta.

"Alianţa transatlantică a luat sfârşit", a concluzionat el.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Pai normal ca Europa a fost criticata, a devenit o zona in care nu vointa popoarelor conteaza, ci amestecul in alegeri pana la anulare, cu inscaunari poruncite de Ursula cu gasca, asta i democratie ?

    1. Din pacate marele proiect economic UE,

      a fost distrus de politrucii "extrem de slabi" de la conducerea UE,

      o mica speranta de redresare exista,dar fara Germania si Franta nu va merge 

      Sa nu ne grabim cu concluzii dramatice gen ”America vrea distrugerea Europei” din mai multe motive:

      1. Administratia Trump inca bajbaie si vine cu tot felul de idei improvizate si care se bat cap in cap. Asa e la inceput. Inca nici ei nu si-au dat seama clar ce vor sa faca si ce consecinte vor avea lucrurile despre care vorbesc. Donald inca e putin blocat in spectacolele din campania electorala, dar va realiza foarte curand ca are nevoie de prieteni loiali si normali la cap, asa ca Europa inca nu este iesita din carti.  

      Un exemplu de improvizatie, Vance cere Europei sa investeasca masiv in securitate, dar, pe de alta parte, partidele populiste pe care le sustine infocat vorbesc despre reducerea investitiilor in securitate si despre faptul ca Rusia nu este un pericol pentru UE. 

      2. Europa avea nevoie de o mica palma ca sa se trezeasca. Da, discursul lui Vance a fost cam haotic si putin obraznic, dar UE s-a pus singura in postura asta umilitoare. Poezie elitista ”green deal” din ultimii 10 ani a redus mult competitivitatea economica a UE.  

      Foarte bine ca UE investeste in energie eoliana si solara, dar, mai departe, inchiderea centralelor, toate taxele astea absurde, este deja prea mult. Este o prostie sa-ti distrugi economia si industria cand tu, de fapt, produci mai putin de 5% din emisiile globale.

      3. Acum se vede avantajul faptului ca Suedia si Finlanda au intrat in NATO. Sunt tari mici, dar care au investit serios si inteligent in armata. Franta a investit enorm in inovatie militara, are arme nucleare, submarine atomice, produce avioane si rachete balistice. Despre Germania, ce sa mai spunem, sper sa se trezeasca, sa mai lase prostiile ecologiste, dar Germania are un potential militar enorm. Cand Germania isi propune ceva, rastoarna muntii si reuseste. Iar despre miracolul polonez ce sa mai spunem, oamenii astia au fost extraordinari, sa ajungi in 10 ani sa ai cea mai puternica armata conventionala din UE, tot respectul!  

      Deci, in concluzie, poate ca a venit timpul ca Europa sa-i arate lui Trump ca are lideri ”normali la cap”, scuzati exagerarea. Opriti urgent saltul inainte de tip Mao al ”green deal-ului”, puneti pe pauza vreo 5 ani prostia asta cu certicatele CO2, hai sa lasam economia si industria sa redevina competitive.

      Hai sa investim in inovatie militara si sa cumparam armament european.

      Pentru ca aproape tot ceea ce produce SUA se poate face si in UE, si rachete balistice si de croaziera cu sisteme inertiale de ghidare, si drone cu raza lunga cu inteligenta artificiala, si sisteme antiaeriene performante, si avioane, si submarine nucleare si diesel-electrice etc etc.  

      Era timpul pentru Europa sa se trezeasca in 2022, dar nici acum in 2025 nu este prea tarziu. Niciodata nu este prea tarziu pentru o decizie buna!

      Norocul nostru ca, in timp ce Europa a dormit linistita, eroii ucraineni au smuls ei dintii sarpelui veninos, dar, acum cand si Ucraina a mai obosit, poate ca a venit timpul ca UE sa se trezeasca la realitate!  

      Dar elita actuala nu este capabila de asa ceva, parca au obraza la ochi si vad numai inainte ca caii.

      Si am uitat sa mai punctez un lucru important:

      4. China deja curteaza Europa si vine cu un discurs mult mai nuantat si prietenos.  

      Spre exemplu, intrebat la Munchen (vechea intrebare) de ce China nu exercita mai multă presiune asupra Rusiei si de ce nu-si reduce importurile de gaze, ministrul de externe Wang a spus pe un ton politicos că Beijingul trebuie să pună mai întâi interesele propriului popor. ”De unde ar putea China sa cumpere atat de mult gaz daca nu din Rusia? Trebuie să fim responsabili faţă de oamenii noştri”. Este prima data cand aud China ca nu evita sa dea un raspuns public la aceasta intrebare. 

      O agresivitate crescuta a SUA va duce inevitabil la o apropiere intre UE si China. Presedintele Xi a fost intotdeauna, de fapt, mult mai confortabil cu stilul politicos al liderilor din Europa. Macron este un adevarat star in China, la vizita lui s-au strans studentii ca la un concert rock.

    cred .ca adevarul e ce a spus negociatorul lui trump. daca ar fi prea multi oameni la masa, s-ar complica negocierile. putin ar putea sa spuna ca n-a vrut zelenski sau europa sau etc. s-au mai incercat negcieri si s-a ajuns la zero.

    trump il poate constrange pe putin. dar are nevoie de mana libera. zelenski si EU nu stiu decat "get the fuck out of Ucraine". ceea ce vedem ca nu e realist.

    e si poporul rus satul de razboi, de lipsuri, de morti , de kursk, de incendii, de inflatie. putin e singurul din rusia acum ce mai vrea razboi. 

    1. Oricum cu atitudinea primitiva de dinozauri a lui zele si UE, "Rusia marş afara neconditionat" nu se poate ajunge la nimic ca nu se tine seama de realitate

    Forza UE.

    Continuăm înarmarea, ca americanii sunt după cum bate vântul. 

    Ce nu-și dă seama Trump în prostia lui, ca tocmai faptul ca Sua era jandarmul planetar a făcut America great. 

    Ce face el acum e să-și dea foc valizei, prin faptul ca are grijă doar de israelieni și ca se retrage in carapace.

    faptul ca restul lumii devine mai puțin dependentă de Sua e contrar intereselor Sua. 

    Impateala lumii se face doar intre europeni si americani chiar acum .Cum sa va explic mai usor .Este vorba despre statistica .Cum vrei sa indeplinesti un obiectiv fara ca cetatenii sa reactioneze negativ ? Faci o statistica si afli usor raspunsul .In cazul nostru sau in cazurile noastre doar despre asta e vorba .Europa nu putea sa se inarmeze daca nu aparea razboiul si Trump iar Trump nu putea sa isi fidelizeze cetatenii daca cheltuia banii pt razboi si daca nu impunea pacea separat fara amestecul altora .SI UE si Trump sunt acum multumiti .

    Nu conteaza nimeni si nimic, esentiale sant poruncile actorului planetar cine sa faca, ce sa faca, cand sa faca... ăsta cand s o trezi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7764
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2828
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.2632

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb