Shell taie cheltuielile şi suspendă răscumpărarea de acţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2020

Shell taie cheltuielile şi suspendă răscumpărarea de acţiuni

Compania a lansat programul de răscumpărare în iulie 2018, iar de atunci a răscumpărat titluri de 15,5 miliarde de dolari, conform afirmaţiilor lui Ben van Beurdeni

Grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc îşi va reduce cheltuielile cu cinci miliarde de dolari anul acesta şi suspendă programul de răscumpărare de acţiuni în sumă de 25 de miliarde de dolari, într-un efort menit să susţină compania în contextul colapsului preţului ţiţeiului, anunţă Reuters.

Shell a informat, ieri, că îşi reduce cheltuielile de capital la 20 de miliarde de dolari sau chiar sub acest prag, de la circa 25 de miliarde de dolari, cât avea în plan pentru anul curent. În acelaşi timp, societatea îşi va diminua costurile operaţionale cu un plus de 3-4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni.

Aceste tăieri sunt aşteptate să stimuleze fluxul operaţional de lichidităţi al companiei cu 8-9 miliarde de dolari.

Amintim că, din ianuarie până acum, preţul ţiţeiului brut a pierdut peste 60%, afectat de declinul cererii globale, în contextul pandemiei de coronavirus şi al războiului preţurilor dintre marii producători de profil, Arabia Saudită şi Rusia, în urma eşecului încercării de continuare a acordului de reducere a producţiei dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi.

Tăierile stabilite de Shell urmează măsurilor similare luate de rivalii săi, giganţii americani Exxon Mobil Corp. şi Chevron Corp., grupul britanic BP Plc şi compania franceză Total SA.

La începutul anului curent, directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, declara că societatea pe care o conduce are nevoie de cheltuieli de capital de 20 de miliarde de dolari ca să-şi susţină operaţiunile la nivelul existent în acel moment, iar pentru creşterea afacerii sunt necesare sume adiţionale.

Acum, un purtător de cuvânt al Shell a declarat că toate segmentele de business ale companiei îşi revizuiesc cheltuielile ca să poată realiza ţintele pe care şi le-au stabilit pentru anul curent.

Totodată, Ben van Beurden a anunţat într-un comunicat: "Combinaţia dintre cererea de petrol în continuă scădere şi oferta care creşte rapid poate fi unică, dar Shell a mai făcut faţă volatilităţii pieţei de multe ori, în trecut".

Chiar şi înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, Shell s-a confruntat cu venituri mai slabe din cauza încetinirii cererii de produse petrochimice, ceea ce a determinat compania, la sfârşitul lui 2019, să încetinească programul de răscumpărare a acţiunilor de 25 de miliarde de dolari prevăzut pe o perioadă de trei ani.

De la lansarea acestui program, în iulie 2018, şi până în prezent, Shell a răscumpărat titluri de 15,5 miliarde de dolari, conform afirmaţiilor lui Ben van Beurden.

Comunicatul societăţii mai notează: "Vom continua să analizăm situaţia mediului de afaceri, aflat în evoluţie dinamică, şi suntem pregătiţi să luăm decizii strategice suplimentare, respectiv să luăm în considerare modificări ale cadrului financiar general, dacă va fi necesar".

La finele lunii ianuarie, Shell a anunţat că, în 2019, profitul său net (excluzând anumite elemente speciale) a scăzut cu 23%, la 16,462 miliarde de dolari, de la 21,404 miliarde de dolari în 2018, în vreme ce analiştii aşteptau 17,770 miliarde de dolari. Compania a pus acest declin pe seama condiţiilor provocatoare din mediul macroeconomic şi a scăderii preţurilor de pe piaţa pe care activează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb