Royal Dutch Shell intenţionează să desfiinţeze anul viitor 2.800 de posturi după fuziunea cu BG Group, reducând 3% din forţa de muncă a noului grup, pe fondul problemelor provocate de prăbuşirea preţurilor petrolului, informează MarketWatch.
Anunţul a avut loc în aceeaşi zi în care Shell şi BG au obţinut acordul necondiţionat al autorităţilor de reglementare din China pentru fuziune, ultimul obstacol care mai trebuia depăşit pentru finalizarea tranzacţiei, evaluată în aprilie la 70 de miliarde de dolari.
Shell anunţase deja aprobările din partea autorităţilor de reglementare din Brazilia, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Australia.
Reducerile de posturi anunţate astăzi se adaugă unui plan anterior de eliminare a 7.500 de locuri de muncă.
Compania britanică BG, cu 5.200 de angajaţi, este considerabil mai mică decât grupul anglo-olandez Shell, a cărui forţă de muncă reuneşte 90.000 de angajaţi.
Potrivit Shell, preluarea BG va genera economii înainte de taxe în valoare de 3,5 miliarde de dolari.
Industria petrolieră se confruntă cu prăbuşirea cotaţiilor petrolului cu peste 66% de la un maxim de 114 dolari pe baril atins în 2014. Companiile energetice şi furnizorii lor au eliminat zeci de mii de locuri de muncă, iar proiecte de ordinul sutelor de miliarde de dolari au fost anulate sau amânate.
Şi Shell a renunţat la mai multe proiecte, între care explorările din Oceanul Arctic, în nordul Alaskăi, şi un proiect costisitor la un zăcământ de nisipuri petroliere din Canada.
Declinul preţurilor petrolului a alimentat temerile acţionarilor că Shell a convenit să plătească prea mult pentru BG şi că acordul ar depinde prea mult de redresarea cotaţiilor, pentru a avea succes.
Petrolul Brent, de referinţă la Londra, este tranzacţionat luni în declin cu 3%, la 36,68 dolari pe baril, cu 33% sub nivelul din aprilie, când a fost anunţată preluarea BG de către Shell.
Preluarea BG, companie cu o poziţie puternică pe segmentul gazelor naturale lichefiate şi al exploatărilor offshore din Brazilia, este un element major al strategiei Shell de reorientare către exploatarea gazelor naturale şi a zăcămintelor petroliere offshore.