Show la vânzarea "Oltchim"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2012

Show la vânzarea "Oltchim"

Proprietarul de la Rafo Oneşti, interesat de combinatul vâlcean

Compania germană PCC, "Petrochemical Holding" Austria, proprietarul RAFO Oneşti, şi AISA, firma omului de afaceri Ştefan Vuza, au fost interesate să cumpere dosare de prezentare ca să participe la privatizarea "Oltchim", potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Pe lângă aceste companii, jurnalis-tul Dan Diaconescu şi-a exprimat intenţia să cumpere "Oltchim".

"Încerc să cumpăr Oltchim, dar nu singur", a spus Dan Diaconescu, continuând: "Împreună cu toţi telespectatorii, cu poporul, cu toţi oamenii care vor să subscrie la acest act".

Investitorii mai au la dispoziţie o săptămână să cumpere dosare de prezentare pentru "Oltchim".

Unele surse afirmă că ruşii de la TISE vor să dea Statul Român în judecată, din cauza faptului că a schimbat regulile de participare la licitaţie, în timpul jocului.

Se pare că aceste schimbări l-au descalificat pe TISE, înainte să se prezinte la licitaţie.

Este interesantă apariţia "Petrochemical Holding" Austria, ca posibil investitor la Oltchim. Compania austriacă deţine în prezent 96,5% din capitalul companiei Rafo Oneşti.

În luna august, acţionarii au aprobat iniţierea procedurii de negociere în vederea contractării unui împrumut în valoare de 330 milioane de euro propus de administratorii societăţii, de la diverşi creditori externi, pentru retehnologizarea şi modernizarea Rafo Oneşti. "Petrochemical Holding" GmbH Austria a fost înfiinţată în anul 1996, având sediul la Viena şi un capital social de 200 milioane euro. Obiectul de activitate constă în activităţi în petrochimie şi investiţii financiare. Principalele companii petrochimice controlate de "Petrochemical Holding" sunt RAFO SA din România , Korund şi Wellchem, din Federaţia Rusă şi Grizzy Gas din Polonia, iar în domeniul financiar, Devision Ucraina şi Teknol, din Federaţia Rusă.

În prezent, Iakov Goldovskiy, reprezentant al Petrochemical Holding, reevaluează toate posibilităţile de dezvoltare a propriilor afaceri.

Iakov Goldovskiy este consiliat de Grigory Luchansky, un apropiat al lui Rakhat Aliev - ginerele preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Lanţ petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim

De-a lungul vremii a fost vehiculată realizarea unui proiect comun care presupune înfiinţarea unui lanţ petrochimic format din "Rafo", "Oltchim" şi divizia de petrochimie de la "Arpechim".

Divizia de petrochimie a "Arpechim" a fost achiziţionată de combinatul chimic vâlcean, iar din schema pentru formarea lanţului petrochimic ar lipsi rafinăria oneşteană.

Ideea lanţului petrochimic a apărut de la azeri, care au purtat de-a lungul vremii negocieri pentru achiziţia rafinăriei Arpechim şi şi-au manifestat interesul şi pentru rafinăria Rafo Oneşti şi pentru preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe care voiau să îl includă într-un complex regional, alături de rafinăria Arpechim.

Într-un interviu acordat în mai 2010, ministrul economiei Adriean Videanu spunea că "Oltchim şi Rafo, complementar vorbind, pot reprezenta un ansamblu economic foarte important".

Senzaţional: intră în scenă şi Dan Diaconescu

Dan Diaconescu vrea să cumpere cu orice preţ "Oltchim", pe care îl consideră un simbol naţional.

Patronul OTV a mai precizat că şi-a exprimat oficial intenţia printr-o scrisoare trimisă guvernului. În stilul său "senzaţional", DD spune: "Facem ce trebuie făcut. Dacă nu cumpărăm noi Oltchimul, îl va cumpăra PCC, o firmă, zic eu, a grupului Băsescu pentru că e reprezentată oficial în România de Sebastian Vlădescu. Caietul de sarcini este cu dedicaţie pentru aceas-tă companie germano-poloneză. Sunt oferte din partea unor companii chineze care dau 2 miliarde de euro, iar una rusească oferă 1,5 miliarde de euro".

Dan Diaconescu mai spune că preţul este mic şi că va plăti caietul de sarcini singur, iar pentru restul aşteaptă suportul românilor: "Caietul de sarcini este de 20.000 de lei şi îl plătesc eu, din banii mei şi garanţia de 130.000 de euro, bani pe care îi vom aduna foarte repede de la telespectatorii noştri şi apoi să cumpăr cu patru milioane de euro ceva ce face de fapt opt miliarde de euro. De ce să cumpere polonezii ceva cu patru milioane de euro, pentru poporul polonez şi să nu cumpărăm noi, pentru poporul român?".

Hotărât în decizia sa, Dan Diaconescu şi-a trimis echipă care să filmeze Adunarea generală a Acţionarilor de ieri.

Domnia sa ne-a spus: "Am primit procură de la câţiva mici acţionari şi vrem să contestăm AGA de astăzi (ieri), şedinţa Consiliului de Administraţie (n.r. astăzi). O să filmăm AGA de astăzi" (n.r. OTV a primit acordul ieri să filmeze derularea AGA).

Patronul OTV ne-a mai spus că va oferi dublu faţă de cel care oferă cel mai mult.

Întrebat cum va şti care este preţul cel mai bun, Dan Diaconescu ne-a spus: "Suntem ziarişti. Cu siguranţă că vom afla".

Tare!

Ponta: Doi investitori pentru "Oltchim"

Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că există două mari companii, din două zone geografice total diferite, interesate de combinatul vâlcean.

Domnia sa a mărturisit că se speriase anterior că "nu vine nimeni" la privatizare.

Nu a fost clar dacă Victor Ponta i-a pus la socoteală şi pe acţionarii minoritari de la "Oltchim" - PCC - deţinând concertat 32% -, care s-au duelat, de-a lungul timpului, cu directorul general, acum demisionar, Constantin Roibu şi au reuşit să se contreze şi cu Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pe care l-au acuzat că încalcă angajamentele de confidenţialitate. În ciuda tuturor disputelor, PCC SE nu a renunţat niciodată să se declare interesat să preia "Oltchim".

Remus Vulpescu, OPSPI: Cinci investitori interesaţi de "Oltchim"

La jumătatea lunii august, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), declarase că sunt peste cinci investitori interesaţi de "Oltchim", însă este foarte posibil ca domnia sa să fi numărat şi cele patru companii care au depus scrisori de intenţie, în primăvară. În luna mai, OPSPI a anunţat că a primit patru oferte pentru cumpărarea Oltchim de la PCC, Pegamont Ploieşti, Aisa (companie care aparţine omului de afaceri Ştefan Vuza) şi compania rusească TISE.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Felicitari pentru hotararea de a participa la licitatie in numele poporului. Desi in urma cu cateva zile ma gandeam sa cumpar caietul de sarcina, declaratia domnului vulpescu potrivit careia consimtatmatul Uniunii Europene nu ar fi fost de ajuns si am fi avut nevoie si de aprobare in AGA m-a facut sa-mi modific strategia. Luaind exemplu de la cei care ar trebui sa aiba cat de cat expereinta m-am hotarat sa cantam pe melodia Together are strong. Prin urmare va propun sa actionam concertat. Eu deja mi-am mobilizat pretenarii pentru a participa la reindustrializarea Romaniei. Ar fi bine insa ca aceasta initiativa sa nu o folositi drept rampa de lansare politica datorita faptului ca aici ne jucam cu destine care merita totusi altceva decat a fi obiectul unei licitatii cu iz caragialesc :-)

    1. adica DD n-are voie sa-si bata jos de un subiect serios, zici tu, dar tu ai voie. adica nu fa tu misho, lasa-ma pe mine. plus ca e mai usor din strainatate, ca nu din banii tai s-a furat la oltchim

      curat murdar, coane iancule

      Draga Anonymous,

      nu este prima data cand se interpreteaza intr-un context total diferit fata de ce se doreste a fi comunicat. Daca am fi mai putin aprigi la manie si am citi mai pe indelete cam la ce rezultat am ajunge?Poate ca in loc sa ne enervam am scrie la UE si ne-am spune pasurile. Iti pot recomanda cu mare caldura. Cateodata chiar putem fi bagati in seama :-) In plus nu am dorit altceva decat sa recomand ca aceasta actiune sa nu fie adusa in sfera politicului. Ideea de a face un fond pentru cumparare o consider total fezabila. Pacat de intentie ca din cauza majoritatii anonime nu o luati decat ca o joaca de copii. Si acest lucru pentru ca va subapreciati. Altfel ati iesi din anonimat ati da cu capul de pragul de sus, v-ar lovi coada greblei in nas , dar veti merge totusi mai departe, in cazul in care nu mai veti sta si deplange banii care vi s-au furat. Si daca considerati ca este mai usor in pribegie de ce nu faceti pasul? Sunteti un patriot adevarat , precum prietenul comentac de la paragraful 2 sau doar comentacul anonim care tine de sase la globul de sare. Oricine ati fi va stimez pentru sinceritatea dvs. insa in lupta cu vulpile rosii , cu iepurii mici nu prea putem pune baza pe dvs. daca vrem sa vanam mistretul cu colti ca argintul :-(  

    diaconescule,atentie astia vor sa ne vanda polonezilor.pe ei si pe mama lor

    dan diaconescu se foloseste de subiect pentru publicitate...n-are nici o sansa sa cumpere oltchim..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb