ŞI-A LANSAT NOUA STRATEGIE Euronext caută oportunităţi de fuziune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2016

Euronext caută oportunităţi de fuziune

Operatorul bursier, interesat de activele ce se vor desprinde în urma fuziunii Deutsche Börse - LSE, are lichidităţi de 150 milioane euro pentru achiziţii

Operatorul bursier european Euronext NV este în căutarea unor alianţe (achiziţii) care să contribuie la "transformarea" sa, în condiţiile în care rivalii Deutsche Börse AG şi London Stock Exchange Group Plc (LSE) vor fuziona în cadrul unei afaceri de 30 de miliarde de dolari.

Euronext, care operează pieţe în Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra şi Lisabona, şi-a lansat vineri noua strategie până în 2019, informând că "îşi va menţine flexibilitatea" pentru a cheltui 150 de milioane de euro (171 de milioane de dolari) pe achiziţii anii viitori, în timp ce va continua să aloce jumătate din profitul obţinut dividendelor.

"Dacă lumea din jurul nostru se schimbă într-o manieră nefavorabilă, ne vom afla în poziţia să capturăm aceste oportunităţi", a declarat preşedintele-director executiv al Euronext, Stephane Boujnah, adăugând că operatorul bursier ar putea cumpăra afaceri care vor fi desprinse în urma fuziunii Deutsche Börse - London Stock Exchange. În acelaşi timp, grupul Euronext este interesat de orice altă bursă care vrea să i se alăture ca să creeze un grup mai mare.

Strategia Euronext menţionează: "Într-un peisaj în evoluţie al industriei în care activăm, Euronext va analiza cu atenţie orice potenţială oportunitate din care va rezulta o tranzacţie de transformare, care va crea valoare pentru clienţi şi acţionari".

Cu o capitalizare bursiseră de circa 2,6 miliarde de euro, Euronext va fi redusă la un statut relativ mic în rândul burselor din Europa, dacă fuziunea LSE-Deutsche Börse se va finaliza.

La finele săptămânii trecute, Euronext nu şi-a dezvăluit doar noul plan strategic, dar a şi promis că îşi va majora vânzările cu 2% pe an, în următorii trei ani, pe segmentul său principal de activitate.

Discuţii exclusive pentru preluarea a 20% din EuroCCP

Euronext a anunţat, vineri, că poartă negocieri exclusive pentru cumpărarea unei cote de 20% din EuroCCP în schimbul sumei de 14 milioane de euro (inclusiv contribuţia la capitalul reglementat).

EuroCCP este o contraparte centrală importantă pentru pieţele paneuropene de acţiuni şi furnizează servicii de compensare şi decontare.

După finalizarea tranzacţiei, EuroCCP va avea cinci acţionari, fiecare cu o cotă de 20%: Euronext, ABN Amro Clearing Bank, Bats Europe, The Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) şi Nasdaq.

Vânzările Euronext au scăzut în trimestrul întâi

Vânzările Euronext au scăzut cu 2,7% în primul trimestru din 2016, la 126,5 milioane de euro, din cauza volumelor mai reduse de tranzacţii, a lipsei ofertelor publice iniţiale şi a incertitudinilor privind condiţiile macroeconomice.

În schimb, câştigul operaţional înainte de elemente excepţionale a fost de 68 de milioane de euro, cu 7,6% mai mare decât anul trecut. Marja de profit operaţional (EBITDA) a ajuns la 56,8%, de la 52,2% în trimestrul întâi din 2015.

Profitul net s-a menţinut la nivelul de anul trecut: 48 de milioane de euro.

"În pofida condiţiilor dificile de piaţă, Euronext a continuat să-şi îmbunătăţească marja de profit EBITDA datorită disciplinei costurilor", a declarat Stephane Boujnah, adăugând: "Aceste rezultate demonstrează încă o dată rezistenţa modelului de business al Euronext (...) Ne angajăm să menţinem costurile sub control".

Euronext şi-a redus cheltuielile operaţionale (excluzând deprecierile şi amortizările) cu 12,1% în primele trei luni din 2016, la 54,7 milioane de euro, pe fondul eforturilor de restructurare.

Veniturile din listările la Euronext au fost de 14,2 milioane de euro în primul trimestru din 2016, în scădere cu 7,4% faţă de anul anterior. În perioada de raportare a avut loc o singură nouă listare pe această piaţă, care a generat 3 milioane de euro, comparativ cu 14 listări în sumă de 2,6 miliade de euro în primul trimestru din 2015.

Volumul mediu zilnic de tranzacţii pe Euronext a fost de 8,3 miliarde euro în perioada de raportare, mai mic cu 4,4% faţă de anul trecut.

Veniturile din tranzacţiile cu derivate s-au diminuat cu 2,2%, la 11 milioane de euro.

La Euronext sunt listaţi peste 1.300 de emitenţi, cu o capitalizare de piaţă combinată de peste 3.000 de miliarde de euro la finele lui 2015.

Euronext: "Vom implementa o strategie de inovare, vom intensifica concentrarea pe client, vom continua să reducem costurile, să consolidăm segmentul IT şi infrastructura platformei de tranzacţionare, să derulăm un program disciplinat de fuziuni şi achiziţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb