Şi animalele de companie fac insolaţie. Specialiştii Purina ne spun cum se manifestă şi cum poate fi prevenită

F.D.
Miscellanea / 29 iulie 2024

Şi animalele de companie fac insolaţie. Specialiştii Purina ne spun cum se manifestă şi cum poate fi prevenită

Vara aceasta, mercurul din termometre aproape a dat în fiert din cauza valurilor de căldură excesivă care s-au instalat peste ţara noastră. Suferim de căldură şi noi, oamenii, şi prietenii noştri blănoşi, pisicile şi câinii de companie, iar pericolul cel mai mare vine de la riscul de insolaţie sau hipertermie (temperatura corporală creşte incontrolabil).

Potrivit informaţiilor oferite de către specialiştii PURINA®, rasele de câini care au un risc mai mare de a dezvolta insolaţie sunt rasele de câini cu faţa scurtă, cum ar fi boxeri, buldogi, mopşi şi pechinezi, respectiv câini cu blană stufoasă (cum ar fi Husky sau Newfoundland), dar până la urmă toate rasele de câini pot suferi de epuizare termică dacă sunt expuşi la căldură sau soare prea mult. La rândul lor, cele mai vulnerabile la căldură sunt pisicile cu bot turtit, respectiv cele cu blana lungă şi groasă.

Nu doar expunerea la soare este periculoasă, ci şi cea la căldură excesivă, care poate provoca hipertermie. Spre deosebire de om, pisicile şi câini nu transpiră, deci nu se pot răcori ca noi. Pisicile se ling, de exemplu, pentru a produce efectul de răcorire atunci când saliva se evaporă. Dar care sunt condiţiile în care câinii şi pisicile fac insolaţie sau hipertermie? Potrivit experţilor PURINA®, acestea sunt: expunerea directă la soare sau la căldura excesivă, umiditatea excesivă, lipsa de apă de băut, la care se adaugă condiţii precum obezitate sau exerciţiu fizic intens, boli sau vârsta. Simptomele comune, pentru câini şi pisici, sunt gâfâit sever, salivare excesivă, vărsături, diaree, şi de aici deja stăpânii de animale de companie trebuie să ia măsuri urgente pentru a-şi salva companionul.

Printre cele mai simple măsuri atât de prevenţie, cât şi de salvare sunt utilizarea unui ventilator sau chiar a unor rezerve de frig (atenţie la hipotermie), disponibilitatea apei de băut în cantităţi suficiente. De exemplu, o pisică adultă consumă între 200 şi 300 ml de apă pe zi (în funcţie de talie), la fel ca un câine de talie mică. Un câine de talie medie are nevoie de până la 1,5 litri de apă zilnic, iar un câine de talie mare chiar şi 3 litri. În cazul în care criza persistă, specialiştii PURINA® recomandă contactarea unui medic veterinar.

Un factor care scade rezistenţa animalelor de companie la hipertermie îl constituie hrana necorespunzătoare sau în cantităţi excesive. Obezitatea afectează animalele în baza aceluiaşi principiu ca pe oameni. De aceea, mai ales vara, este foarte important cum ne hrănim căinii şi pisicile astfel încât să facă faţă temperaturilor ridicate.

În cazul în care se doreşte petrecerea vacanţei alături de animalele de companie, trebuie să se ţină cont de următoarele sfaturi: să aibă făcute tratamentul împotriva puricilor, căpuşelor şi viermişorilor, să aibă toate vaccinurile la zi, să fie actualizate datele de contact de pe microchip, să fie hrănite şi să bea suficientă apă cu câteva ore înainte de a pleca de acasă, să meargă la toaletă, să fie într-o cuşcă de deplasare, să se facă pauze pe drum pentru hidratare şi să se asigure că locaţia de vacanţă este pet friendly.

Dacă se părăseşte ţara, este nevoie de carnetul de sănătate, certificatul de vaccinare, o autorizaţie de călătorie emisă de medicul veterinar. Totul trebuie planificat din timp, pentru a ţine cont de siguranţa şi confortul animalului de companie şi trebuie luate în considerare aspectele ce ţin de transport, hrană, apă, medicamente, lesă, cip şi chiar o zgardă cu GPS pentru a preveni pierderea sa.

Pentru o alimentaţie corectă pentru companionul blănos, stăpânii de animale de companie se pot inspira din sugestiile PURINA® pentru hrana căţeilor, respectiv cea a pisicilor. Dar cel mai bine este să întrebe un veterinar ce să facă, mai ales dacă intenţionează să plece la drum sau în vacanţă cu un animal de companie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb