Cu doar 19 contracte având o valoare de 288.198 de lei şi doar două simboluri tranzacţionate, penultima şedinţă a săptămânii se anunţa una apatică. De altfel, după rezultatul bun din prima zi a săptămânii, volumul s-a redus treptat în fiecare sesiune. Situaţia se putea schimba însă, ca de atâtea alte ori, după deschiderea de la NYSE. "După ce la debutul săptămânii s-a tranzacţionat mai mult pe fond emoţional, după referendumul din Grecia, şedinţele următoare au aşezat lucrurile în matca lor, iar participanţii nu s-au hazardat să tranzacţioneze, preferând să acumuleze informaţii", a declarat un broker. Dintre toate produsele disponibile, doar derivatul pe indicele Dow Jones, scadenţa septembrie şi cel pe cursul euro/dolar, aceeaşi scadenţă, punctau în "ring", conform datelor de la ora 16.30.
Simbolul DEDJIA 15I totaliza 12 contracte, iar preţul futures de la Sibiu al indicelui american se situa la 17.580 de puncte, în coborâre cu doar 5 puncte faţă de preţul referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), cifrat la 17.585 puncte. Raportat la cotaţia de închiderea de miercuri, se consemna însă o apreciere de 105 puncte. Evoluţia de pe Wall-Street urma să fie decisivă şi pentru cotaţia futures de la Sibex, în condiţiile în care un raport din SUA a indicat creşterea cererilor de şomaj la cel mai înalt nivel din februarie, fapt care sugerează o încetinire a pieţei muncii.
Pentru simbolul EUUSR 15F care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa septembrie, se înregistrau 7 contracte. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,1107 USD, euro se afla în scădere cu 0,50%, la nivelul de 1,1052USD. Raportat la cotaţia de la închiderea zilei precedente, moneda europeană pierdea 0,23%.
Pe segmentul mărfurilor nu se tranzacţionase nici un produs în prima jumătate a şedinţei.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30
(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.