SIBEX Apetitul speculativ a revenit odată cu deschiderea pieţelor americane

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 ianuarie 2014

După lichiditatea redusă de luni, când s-a consemnat cel mai redus volum din acest an, până acum, prin numai 583 de contracte încheiate, speculatorii s-au dezmorţit în prima parte a şedinţei de marţi. Cu gândul că redeschiderea pieţei americane le va readuce informaţii importante pentru conturarea strategiilor şi beneficiind de suportul formatorilor de piaţă, participanţii au încheiat, până la ora 17.15, aproape 1.400 de contracte futures, cu o valoare ce depăşea 20 milioane de lei.

Pariurile pe evoluţia Dow Jones conduceau "ostilităţile" speculative, din jocul cererii şi ofertei rezultând o scădere de 36 puncte, la nivelul de 16.364 puncte. Iniţial, cotaţia a crescut, iar evoluţia înregistrată după primele minute de la deschiderea NYSE sugera de asemenea creşteri, după ce companii importante au raportat câştiguri mai mari decât estimările analiştilor şi după ce Fondul Monetar Internaţional a ridicat perspectivele de creştere ale economiei globale. Cotaţia DEDJIA_RON a început să scadă puternic imediat după ora 17.00, iar evoluţia din SUA a indicelui devenise la rândul său "roşie".

Speculaţiile pe cursurile valutare realizate pe perechea euro/dolar totalizau 137 de contracte pe scadenţa martie, nivel care le situa pe locul secund. Preţul futures al euro scădea la ora 17.15 cu 0,22% faţă de rivalul său american şi valora 1,35160 dolari. Şi pe plan extern, dolarul a traversat un moment favorabil, apreciindu-se faţă de majoritatea concurenţilor săi, înainte de publicarea rapoartelor din această săptămână din SUA, despre care economiştii au spus că vor indica o creştere a producţiei şi o revenire a vânzărilor de locuinţe la mâna a doua.

În sectorul derivate pe acţiuni, se specula pe mai multe simboluri, dar lichiditatea nu impresiona. Din contră, volumele erau mici, cu puţine şanse de îmbunătăţire în timpul rămas până la închidere pentru derivatele care au ca activ suport acţiuni tranzacţionate la BVB, închiderea are loc la ora 18.30). Cele mai multe contracte se observau pe DESIF4 martie: 50. Cotaţia unei acţiuni creştea generos, cu 1,06%, la 0,9550 lei. Şi cotaţia futures a SIF5 se aprecia, estimările pentru martie indicând o valoare de 2,03 lei/titlu, în urcare cu 1,20 %. Numărul contractelor DESIF5 martie era de 46.

În sectorul derivate pe mărfuri se observau 27 de contracte pe simbolul SIBGOLD februarie. Uncia pierdea 12,5 USD, valorând 1.240,9 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb