SIBEX Bursa sibiană are nevoie de "doctor"

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 ianuarie 2016

La Sibex, în prima săptămână din 2016, lichiditatea a fost una redusă, pe segmentul futures înregistrându-se doar 215 contracte. Volumul menţionat înseamnă o scădere cu aproape 83% comparativ cu debutul lui 2015, an care, aşa cum v-am informat deja, a fost cel mai slab de la lansarea derivatelor la bursa sibiană. Iată aşadar că afirmaţia "mai rău de atât nu se poate" nu se verifică în cazul operatorului de piaţă, care are un start ratat de an, situaţie ce aduce sub semnul întrebării capacitatea celor care gestionează destinele Sibex de a pune pe picioare acest business care şi-a dovedit în trecut potenţialul. Practic, în momentul de faţă, acţionarii care girează tacit situaţia prezentată ar trebui să realizeze că bursa sibiană are acută nevoie de "doctor"! Iar această afirmaţie poate fi înţeleasă atât la propriu, cât şi la figurat...

În ultima şedinţă a săptămânii, numărul contractelor încheiate a fost de 43, valoarea acestora cifrându-se la puţin peste 700.000 de lei. Ziua de vineri a confirmat totodată faptul că derivatul pe Dow Jones rămâne principalul produs, acesta atrăgând 38 de contracte pe scadenţa martie şi 3 pe scadenţa iunie. Cotaţia DEDJIA consemnată la închidere pe scadenţa martie 2016 a fost de 16.235 de puncte, în scădere cu 344 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) - vezi nota - şi cu 199 de puncte faţă de închiderea din sesiunea anterioară. Pentru scadenţa iunie deprecierea faţă de "start of day price" a fost de 463 de puncte, conform cotaţiei de 16.200 de puncte. De altfel, de-a lungul intervalului 4-8 ianuarie, Dow Jones a stat mai mereu sub semnul scăderilor, în contextul evoluţiei similare de la NYSE unde indicele american a pierdut în cele cinci şedinţe ale săptămânii recent încheiate, 1079 de puncte, adică peste 6%. Această evoluţie s-a datorat temerilor legate de un posibil colaps al bursei din China, precum şi prăbuşirii preţului petrolului.

În afara derivatului pe Dow Jones, statistica a mai reţinut şi câte un contract pe derivatele euro/dolar şi liră sterlină/dolar, pe scadenţa martie. Cotaţia futures a unui euro a fost estimată la 1,0920 dolari, în minus cu 1,39%, iar cea a unei lire sterline la 1,4522 dolari, după o scădere de 0,92%.

Pe piaţa spot, săptămâna a fost oarecum salvată de tranzacţiile cu acţiunile SBX, consemnate în şedinţa de miercuri, 6 ianuarie, în restul zilelor schimburile fiind sporadice.

Nota

* preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bursa de la Sibiu are nevoie de un preot. Parlamentarii care au votat legea 151/2014 au nevoie de spovedanie deasa. ASF-isti au nevoie de multa lamaie ca sa le mai taie din greata pe care o au cand se trezesc ca sunt.

    Sibiul asteapta sfarsitul,probabil actionarii nu au pus banii proprii aici;nimic nu clinteste inactivitatea de aici.

    Adevarul e ca pe vremea "doctorului" altfel stătea treaba ...Alti intermediari, alti angajati, mult mai profi...alta implicare...Acum e doar o srl, condua de un covrigar.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb