SIBEX Câştiguri mari pentru vânzători, panică pentru cumpărători

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 octombrie 2012

Peste 2000 de contracte cu o valoare de 26 milioane lei, înregistrate după jumătate de şedinţă este o realizare pe care piaţa Sibex nu a mai cunoscut-o de ceva vreme. Interesul speculativ a venit pe fondul scăderilor agresive ale cotaţiilor. Semnalul unei îmbunătăţiri a lichidităţii au fost date încă din şedinţa de luni care s-a încheiat cu 2671 de contracte iar jucătorii au continuat să fie mult mai activi ca de obicei şi în prima parte a zilei de marţi. Scăderile ample se înregistrau în contextul evoluţiei negative de pe pieţele externe, influenţa acesteia extinzându-se şi la Sibiu.

O cotă de piaţă de aproape 80% din total revenea speculaţiilor cu indicele Dow Jones pe scadenţa decembrie. Mai exact, se remarcau 1620 de contracte DEDJIA_RON. Cotaţia indicelui scădea puternic cu 240 puncte şi valora 13.050 puncte, conform datelor de la ora 17.15. Scăderile erau influenţate de evoluţia de pe Wall-Street unde indicii se depreciau pe fondul rezultatelor dezamăgitoare ale unor companii. "Se pare că sezonul raportărilor din SUA nu merge aşa cum se aşteptau unii, fapt care afectează atât futures-ul cât şi piaţa spot de peste ocean şi se reflectă totodată la nivel global", a explicat un broker autohton. Acesta a adăugat că "vânzătorii care au deschis recent poziţii se pot felicita, în vreme ce jucătorilor pe cumpărare nu le rămâne de făcut decât să se reorienteze rapid sau să adopte strategiile de limitare pierdere, fără prea multă panică, cu toate că pierderile sunt grele".

Pe poziţia secundă se afla perechea euro/dolar cu 222 de contracte realizate pe scadenţa decembrie. Pentru termenul din iarnă moneda unică se deprecia semnificativ, pierzând 0,65%, şi era estimată la 1,29730 USD. Pe pieţele valutare externe, euro s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă. În raport cu dolarul, moneda comună a atins minimul dintr-o săptămână după ce, conform Bloomberg, ziarul spaniol El Confidecial a afirmat că guvernul iberic a spus Uniunii Europene că nu-şi va atinge ţintele de deficit bugetar în acest an.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de 10 uncii având simbolul SIBGOLD_RON atrăgea 45 de contracte. Uncia se deprecia cu 18 dolari şi valora 1709 USD pe scadenţa octombrie. Scăderi puternice se înregistrau şi pe contractele SIB-GOLD octombrie şi decembrie. Declinul aurului se datora creşterii dolarului. Metalul galben a coborât la minimul pe şase săptămâni la New York pe fondul speculaţiilor că un dolar mai puternic va reduce cererea de metal preţios ca plasament alternativ.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, DESIF5 a închis la 1,904 lei/acţiune pentru scadenţa decembrie, după o scădere importantă de peste 2%. Numărul contractelor a fost de numai 24.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe piaţa spot. Au fost rulate 21.000 de acţiuni SBX, la preţuri între 0,96 şi 1,03 lei/acţiune. Grosul volumului, mai exact 20.000 de acţiuni au fost tranzacţionate la preţuri sub valoarea nominală de un leu/titlu. Totuşi, închiderea a găsit cotaţia SBX în staţionare la 1,03 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb