SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones coboară încet şi sigur către pragul de 16.000 de puncte

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 octombrie 2014

La jumătatea şedinţei de la mijlocul săptămânii lichiditatea de pe piaţa Sibex era din nou una bună, speculatorii menţinându-şi apetitul pentru tranzacţiile futures după ce partea secundă a şedinţei de marţi a revigorat piaţa. La ora 16.15 se observau deja 1350 de contracte încheiate iar valoarea tranzacţiilor se cifra la peste 20 de milioane de lei. Ţinând cont de faptul că, de regulă, deschiderea de la NYSE provoacă reacţii rapide pe piaţa sibiană iar lichiditatea creşte în partea secundă a şedinţelor, Sibex se afla pe poziţii favorabile pentru a obţine un nou rezultat bun, în nota ultimei perioade.

Speculaţiile cu indicele Dow Jones au continuat să atragă cel mai mult jucătorii, interesul acestora concretizându-se în 1008 contracte pe scadenţa decembrie. Cota de piaţă atrasă de produsul în discuţie era de aproape 75%. Indicele american se deprecia din nou puternic, pierzând 170 de puncte, după cum arăta cotaţia de 16.100 de puncte. Direcţia de la Sibex reflecta fidel evoluţia de pe piaţa futures din SUA unde indicii reprezentativi se depreciau indicând o reluare a vânzărilor masive de acţiuni, pe fondul efectului scăderii vânzărilor de retail cu mai mult decât era aşteptat. Astfel, cotaţia DEDJIA_RON coboară încet dar sigur către pragul de 16.000 de puncte.

Pe locul secund în preferinţele speculatorilor se afla perechea euro/dolar cu 210 de contracte realizate pe scadenţa decembrie, conform datelor de la ora 16.15. Cotaţia euro câştiga puternic teren faţă de dolar, urcând cu 0,87% până la o valoare de 1,27650 USD. Aprecierea monedei unice mai "îndulceşte" astfel uşor percepţia asupra situaţiei din euro-regiune, după o perioadă în care dolarul a câştigat net înfruntarea valorică.

O lichiditate bună continua să producă şi derivatul pe preţul petrolului, cu simbolul DEOIL_LSC. Se înregistrau 118 contracte pe scadenţa noiembrie, încheiate pe fondul unei deprecieri puternice de 1,04%, la 81,26 dolari/baril. Pe pieţele externe barilul de tip Brent Crude şi-a extins cea mai mare scădere de o zi din ultimii trei ani, pe fondul încetinirii cererii la cel mai mic nivel din 2009 încoace. Totodată, barilul West Texas Intermediate s-a apropiat de nivelul de 80 de dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb