SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones se îndepărta de pragul de 18.000 de puncte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 decembrie 2014

La Sibex, cea de-a doua săptămână de tranzacţionare din decembrie a debutat sub aceleaşi auspicii ca şi prima, speculatorii fiind puţin implicaţi pe piaţă. Astfel, ca şi în sesiunile anterioare activitatea speculativă era modestă şi, la ora 16:45, numărul contractelor era de 241, cu o valoare de 4 milioane lei.

Ca de obicei, cel mai ridicat volum de tranzacţionare se înregistra pe derivatul care urmăreşte cotaţia indicelui Dow Jones. Numărul contractelor încheiate pe scadenţa decembrie se apropia de 200, iar cotaţia evolua pe scădere, direcţie care "spulbera", cel puţin momentan "visul" deţinătorilor de poziţii long (n.r. - pe cumpărare), ca valoarea DEDJIA_RON să spargă pragul de 18.000 de puncte. Conform datelor de la ora 16:45, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 17.918 puncte, în minus cu 34 de puncte. În acest sens negativ evolua şi piaţa de la New York după primele minute de la deschidere, după ce săptămâna trecută a fost a şaptea consecutivă cu aprecieri. Startul negativ se datora şi datelor care indicau că, în China, estimările privind comerţul nu au fost atinse, precum şi continuării devalorizării companiilor petroliere.

După scadenţa de vineri 5.12, puţinii speculatorii interesaţi de perechea euro/dolar s-au mutat pe termenul martie 2015. În raport cu acesta, se observau 22 de contracte EUR/USD_RON. Moneda unică se deprecia cu 0,24% faţă de rivalului ei principal, dolarul, fiind cotată la nivelul de 1,22700 USD. Numărul poziţiilor deschise era de 138, fără a se modifica semnificativ în raport cu ultima şedinţă, semn că jucătorii nu sunt dispuşi la noi strategii.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri lichiditatea era redusă, înregistrându-se 7 contracte SIBGOLG decembrie 2014 şi 7 contracte DEOIL_LSC ianuarie 2015. Aurul creştea cu un dolar la 1193,9 USD, iar petrolul continua să scadă, ajungând la 64,5 USD/baril, după o depreciere de 2,20%.

Pe piaţa spot nu se consemnau tranzacţii.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16:45.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb