SIBEX Cotaţia futures a lirei sterline, în urcare

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 noiembrie 2016

La Sibex, după jumătate din cea de-a treia şedinţă din noiembrie, se contura o nouă zi cu volume mici pe piaţa futures şi implicare modestă pe piaţa spot. Conform datelor de la ora 16.15 se înregistrau doar 24 de contracte iar valoarea aferentă acestora era de 96.738 lei. Sigurele produse tranzacţionate erau derivatul care urmăreşte evoluţia aurului şi două derivate valutare: euro/dolar şi liră sterlină/dolar. Derivatul pe indicele Dow Jones a lipsit din scenă în prima parte a zilei fiind ignorat de participanţi, dar tranzacţionarea sa era posibilă în funcţie de evoluţia bursei americane cu al cărei orar programul Sibex se suprapune în partea a doua a zilei.

Derivatul pe preţul unciei de aur era cel mai prezent în joc, simbolul GOLD 16L, care defineşte scadenţa decembrie, totalizând 18 contracte. Pentru acest produs grecii de la ATHEXClear au stabilit o cotaţie de referinţă (start of day price[1]) de 1299,9 dolari. După mai bine de şapte ore de la deschidere cotaţia futures de la Sibiu a aurului pierduse 2,9 dolari, ajungând la 1297 USD/uncie. Raportat la închiderea din sesiunea anterioară metalul nobil se deprecia cu 2,1 dolari.

Derivatul liră sterlină/dolar bifa 5 contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Cotaţia estimată pentru o liră era de 1,2471 dolari, după o creştere de 1,21 USD faţă de cotaţia de referinţă (1,2322 USD).

Pentru simbolul EUUSR 17C, se consemna un singur contract iar cotaţia monedei unice europene era estimată pentru luna martie a anului viitor la 1,1154 USD, cu 0,72% mai puţin decât valoarea stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei (1,1235 USD).

Pe segmentul de piaţă spot[2] administrat de Sibex se înregistraseră 2 tranzacţii însumând 1041 de acţiuni Romanofir. Cotaţia ROOF staţiona la 9 lei/acţiune.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb