SIBEX Cotaţia futures a petrolului, în creştere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2016

La Sibex, prima jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii s-a derulat după un tipar similar cu evoluţia de marţi, participanţii ignorând în mare parte produsele derivate. Deosebirea faţă de ziua anterioară a fost însă faptul că, de această dată s-au consemnat tranzacţii şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de bursa sibiană.

Conform datelor de la ora 17.45 se înregistrau doar 29 de contracte futures cu o valoare de 438.288 lei. Tranzacţionarea derivatului pe Dow Jones continuă să fie o constantă a sesiunilor, chiar dacă la un nivel modest de lichiditate. Astfel, pe scadenţa martie 2016 se consemnau 26 contracte DEDJIA 16C. Cotaţia Dow Jones stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei a fost de 16.577 de puncte şi se părea că indicele poate bifa o nouă zi pe plus faţă de închiderea zilei precedente. Cu toate acestea cotaţia de 16.393 de puncte înregistrată după şapte ore şi jumătate de la startul zilei ilustra o scădere de 20 de puncte faţă de nivelul înregistrat la finalul zilei de marţi. Scăderea era şi mai amplă faţă de "start of day price", cifrându-se la 184 de puncte. Cu toate acestea, o eventuală revenire pe plus nu era exclusă, în condiţiile în care pe piaţa din SUA datele despre comerţul din China au fost interpretate într-o notă pozitivă, fapt care, în tandem cu creşterea cotaţiei petrolului, poate aduce înapoi optimismul.

Cel de-al doilea produs intrat în statistica zilei era derivatul pe petrol, pe scadenţa februarie, identificat prin simbolul OILSC 16B care totaliza 3 contracte. Cotaţia unui baril era estimată la 31,50 dolari, în urcare cu 3,45% faţă de "start of day price" (30,45 USD).

Pe piaţa spot se înregistrau schimburi cu 800 de acţiuni (2) ale Confecţii Vaslui, simbolul COVB staţionând la 0,12 lei/acţiune.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb