SIBEX Creşterile au readus cumpărătorii pe piaţă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2012

În penultima şedinţă a săptămânii, nivelul de optimism al investitorilor a crescut, cotaţiile aflându-se pe "verde". Şi lichiditatea înregistrată la ora 17.00 era ceva mai bună comparativ cu zilele precedente la aceeaşi oră, observându-se 7.736 contracte futures cu o valoare de 92,34 milioane lei. Creşterile au venit în contextul în care acţiunile europene înregistrau un progres important iar futures-ul din SUA a indicat aprecieri, confirmate la deschiderea NYSE.

Cu peste 3400 de contracte pe scadenţa martie, derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai lichid produs la bursa din Sibiu. Cotaţia indicelui creştea cu 41 puncte, la 12.883 puncte. Pentru iunie, cotaţia indicelui creştea cu 53 de puncte, la 12.810 puncte. În SUA, cotaţia futures a Dow Jones creştea, în condiţiile în care Grecia a făcut progrese în ceea ce priveşte reducerea datoriei. Investitorii aşteptau de asemenea noi date din piaţa muncii. Raportul publicat a indicat creşterea cererilor de şomaj cu 8000 a 362.000.

Speculaţii importante se înregistrau pe segmentul valutar unde perechea euro/dolar se evidenţia cu 1600 de contracte pe scadenţa din luna în curs şi cu 1133 pentru cea din iunie. Moneda comună creştea în raport cu dolarul, urmând tendinţa de pe pieţele internaţionale unde euro a avansat pentru a doua zi faţă de cel mai important concurent al său, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană se va abţine de la tăierea ratelor de dobândă azi (n.r. - ieri) şi va semnaliza că economia din regiune se îmbunătăţeşte. La Sibex, euro creştea cu 0,64% pentru martie şi era cotat la 1,32330 USD iar pentru iunie cu 0,73% şi valora 1,32500 USD. Se mai remarcau şi 317 contracte pe perechea liră sterlină/dolar. Moneda din Albion se tranzacţiona la 1,5778 USD, afişând o apreciere de 0,25%.

Aurul se afla şi el pe plus, cumpărătorii revenind timid pe piaţă. Volumul SIBGOLD era unul destul de redus, cifrându-se la 298 de contracte pentru scadenţa aprilie. În raport cu aceasta, metalul galben creştea cu 7,2 USD, valorând 1693,1 dolari pe uncie. Pe piaţa de la Londra, aurul s-a apreciat pentru a doua zi, în condiţiile în care deprecierea dolarului ar putea semnaliza o creştere a cererii pentru metale preţioase. Pentru contractul SIBGOLD_RON, cotaţia unciei creştea cu 3,4 dolari, la 1691,4 USD.

Pe segmentul derivate pe acţiuni DESIF5 au închis la 1,43 lei/acţiune pentru scadenţa martie, urcând cu 1,07%. Numărul contractelor a fost de 289. Au mai fost tranzacţionate şi contractele DESIF4 iunie respectiv DESIF3 martie, dar pe volume mici. Cotaţiile acestora au înregistrat creşteri.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb