SIBEX Criza de la bursa sibiană se acutizează

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 noiembrie 2015

După ce şedinţa de miercuri 18.11 a adus doar 8 contracte futures, bursa sibiană a continuat pe aceeaşi linie şi în penultima zi a săptămânii în curs, criza de lichiditate acutizându-se. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau tot 8 contracte, cu o valoare de 141.717 lei, toate încheiate pe derivatul care are ca activ suport indicele Dow Jones. "Dacă la momentul în care se înregistrau sesiuni cu o câteva zeci de contracte şi din când în când cu câte una-două sute de contracte, spuneam că piaţa se află la limita supravieţuirii, situaţia de acum este cu mult mai gravă şi probabil, dacă ceva nu se va schimba rapid, Sibex este în pericolul de a-şi închide porţile. O astfel de situaţie ar arunca însă o pată neagră asupra pieţei de capital, fiind greu de înţeles cum o bursă care s-a dovedit funcţională şi utilă în trecut nu poate fi redresată", a declarat un analist financiar, care a adăugat: "Cel mai probabil este o problemă dată de lipsa de competenţe manageriale".

Cotaţia futures a indicelui american pe scadenţa septembrie valora 17.675 puncte, în scădere cu 92 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (1), calculat de ATHEXClear la 17.767 de puncte. Cotaţia creştea însă cu 92 de puncte, în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri. Pe Wall-Street, se consemnau variaţii modeste şi nu se putea vorbi de o direcţie clară la o oră de la deschidere, în contextul în care acţiunile din sectorul farmaceutic şi-au stopat "raliul" din ultimele 3 zile.

Niciun alt derivat nu a fost tranzacţionat în primele şapte ore şi jumătate ale sesiunii, iar pe segmentul spot statistica indica, de asemenea, zero la capitolul schimburi cu acţiuni.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu am renuntat a sibex in primul rand din cauza softului de tranzactionare, modificarilor lui multiple, greutati in instalare etc. alti factori care cred ca au contribuit: lipsa de cultura economica a marilor agenti economici care nu fac hedging pe nimic, moartea subita a speculatorilor de retail in 2008-2009 precum si aparitia certificatelor turbo la BVB. mai putem adauga lipsa de lichiditate a actiunilor suport in piata proincipala a BVB in conditiile in care forex acum poti face dupa orice telefon mobil daca ai un contract cu un broker (gen Saxo). logic ar fi ca sibex sa se predea catre BVB si sa se constituie o piata solida de derivative dar sub umbrela BVB, care sa puna la dispozitia jucatorilor o gama larga de instrumente si nu doar la termen ci si CDF-uri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb