SIBEX Deprecierea amplă a Dow Jones nu a reaprins flacăra speculativă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 ianuarie 2015

Evoluţia cotaţiilor derivatului pe Dow Jones pe piaţa Sibex era una agresiv descendentă la jumătatea şedinţei de marţi. Deşi situaţia era una propice pentru reaprinderea "flăcării speculative", aceasta nu părea a-i sensibiliza pe jucători, care continuau să stea departe de "mirajul" futures, atât de căutat în anii trecuţi. Astfel, la ora 17:30, volumul total înregistrat la bursa sibiană era de 44 de contracte, iar valoarea echivalentă tranzacţiilor se cifra la 727.861 lei.

Simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones pe scadenţa martie, era cel mai tranzacţionat produs după şapte ore şi jumătate de la deschidere, cu un total de 29 de contracte. Spre deosebire de şedinţa de luni, prima tranzacţie a venit mult mai repede, mai exact la ora 11.48, fapt care dădea speranţe că volumul va creşte uşor. Conform datelor de la ora 17.30, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui Dow Jones era, pentru scadenţa martie, de 17.295 puncte, în coborâre cu 436 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(-), calculat de ATHEXClear la 17.731 de puncte. În comparaţie cu cotaţia futures a indicelui de la închiderea de luni, scăderea era de 314 puncte. Se mai observau 11 contracte şi pe scadenţa iunie 2015, cotaţia DEDJIA 15F fiind de 17.219 puncte, cu 601 puncte mai puţin faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (17.820 puncte) şi cu 244 puncte în scădere faţă de cotaţia anterioară (n.r. - cotaţia de luni). Evoluţia descendentă reflecta situaţia de peste ocean, unde şedinţa NYSE începuse într-o notă pesimistă, după scăderea comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată şi ca efect al rezultatelor dezamăgitoare ale unor companii cum ar fi Caterpillar Inc. sau Microsoft. Corp, elemente care au readus în discuţie temerile cu privire la întărirea economiei.

Speculaţii timide se mai înregistrau pe derivatul RSIF5 15C, care totaliza doar două contracte. Cotaţia futures a unei acţiuni SIF Oltenia pe scadenţa martie era de 1,6600 lei. Tot două contracte se observau şi pe perechea liră sterlină/dolar, pe acelaşi termen martie. Cotaţia monedei britanice era estimată la 1,5181 USD.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb