SIBEX Derivatele valutare, la putere, pe fondul scăderii interesului pentru Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2016

Prima săptămână din martie, de pe piaţa Sibex, una scurtă, cu doar patru şedinţe de tranzacţionare, a adus un total de 113 contracte futures, media zilnică îmbunătăţindu-se uşor faţă de finalul lui februarie. Totodată, debutul lui martie a adus în atenţie un fapt mai puţin obişnuit şi anume o modificare a centrului de interes al participanţilor către segmentul derivatelor valutare, care a furnizat cea mai mare parte a volumului, fapt ce s-a reflectat în scăderea alarmantă a tranzacţiilor de pe derivatul pe Dow Jones. De altfel, în perioada 1-4 martie, acesta a fost tranzacţionat într-o singură şedinţă: cea din 1.03, în următoarele trei lipsind cu desăvârşire din statistici.

În sesiunea de vineri, 4.03, volumul total consemnat a fost de 31 de contracte cu o valoare de 337.323 lei, iar 30 dintre acestea au fost încheiate pe segmentul derivatelor valutare pe perechile euro/dolar scadenţa martie şi iunie, respectiv euro/yen japonez scadenţa martie.

Pentru scadenţa martie, simbolul EUUSR 16C a strâns 16 contracte, iar cotaţia unui euro a închis la 1,1003 dolari, după o creştere de 0,39% faţă de "start of day price". Raportat la închiderea de joi, 3.01, euro a bifat o apreciere de 0,31%. Pentru scadenţa iunie, moneda unică a fost cotată la 1,1045 USD, după o depreciere uşoară de doar 0,03% faţă de "start of day price". Al treilea derivat valutar tranzacţionat, anume cel pe cursul euro/yen japonez a atras doar 2 contracte, iar o monedă europeană a fost estimată la 125,10 yeni, în ascensiune cu 0,52% raportat la cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Tot vineri, a mai fost încheiat un singur contract pe simbolul OILSC 16D, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa aprilie. Cotaţia futures a barilului s-a oprit la 35,85 dolari, după o apreciere de 3,61%

S-au înregistrat tranzacţii şi pe piaţa spot, unde volumul a urcat la 36.010 acţiuni. Dintre acestea, 35.950 au fost schimburi cu acţiuni ale "Sigstrat" SA, cotaţia SIGS staţionând la 0,20 lei/titlu. Restul de 60 de acţiuni rulate au fost ale "Saturn" SA, la o cotaţie de 5,65 lei/titlu, în staţionare.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb