SIBEX Derivatul pe acţiunile Deutsche Bank a ajuns la 4,31% cotă de piaţă în august

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2014

La Sibex, volumul lunii august a fost de 21.609 contracte, în scădere cu aproape 8% faţă de luna iulie. Speculatorii au tranzacţionat, per total, 19 produse futures iar derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai lichid cu 16.733 de contracte reprezentând peste 78% din volumul total. Deşi a avut destule şedinţe în care nu s-a remarcat, perechea euro/dolar a încheiat totuşi luna pe locul secund cu 1756 de contracte şi o cotă de piaţă de peste 8% din total. Podiumul lunii a fost completat de contractul futures pe preţul petrolului, având simbolul DEOIL_LSC, cu 1033 de contracte însemnând aproape 5% din volum.

Printre surprizele lunii s-a consemnat evoluţia derivatului pe acţiunile Deutsche Bank care a atras 920 de contracte şi a ajuns la o cotă de piaţă de 4,31%, aproape dublu comparativ cu iulie. De altfel, în topul lunar pot fi observate încă şase produse futures pe acţiuni externe (Apple, McDonald's, BMW, E.ON, Adidas, Google), dar cu volume reduse, sub 1% cotă de piaţă. "În condiţiile în care derivatele pe acţiuni autohtone nu mai reprezintă demult o miză pentru jucătorii futures, se observă o aplecare treptată către piaţa externă, Sibex oferind posibilitatea speculării unor titluri de notorietate, care, în timp, pot deveni nişte produse solide, şi pot concura derivatul pe Dow Jones care deocamdată este de neclintit din poziţia de lider în top şi ţine practic piaţa pe linia de plutire din perspectiva volumelor", a apreciat un broker.

Acest fapt a fost vizibil şi în ultima şedinţă din august când DEDJIA_RON septembrie a totalizat peste 92% din volumul de contracte al şedinţei, situat la 784 de contracte, cu o valoare ce a depăşit uşor 13 milioane de lei. Cele 724 de contracte pe Dow Jones au fost încheiate la valori între 17.023 şi 17.129 de puncte, iar închiderea a găsit simbolul în discuţie la 17.081 de puncte, în urcare cu doar 3 puncte.

Derivatul pe perechea euro/dolar a evoluat modest şi a totalizat doar 27 de contracte pentru scadenţa septembrie. Euro a închis vineri la 1,3141 USD, în scădere cu 0,29%.

Din sectorul mărfurilor, derivatele pe petrol au atras 18 contracte, iar cotaţia barilului a crescut cu 1,38% la 95,84 USD pe scadenţa octombrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb