După ce în şedinţa de miercuri s-a înregistrat cel mai bun volum de până acum din iulie (n.r. - 86 de contracte), pe fondul aprecierii cotaţiei futures a aurului, penultima şedinţă de tranzacţionare a lunii părea că menţine nivelul de interes şi că poate chiar aduce un rezultat şi mai bun. Conform datelor de la ora 16.15 se consemnau 41 de contracte cu o valoare de 183.932 lei, totaluri care aveau potenţialul de a creşte după deschiderea de la NYSE. Datele statistice indicau tranzacţionarea a patru produse: derivatul pe preţul unciei de aur, derivatul pe valoarea indicelui Dow Jones şi derivatele valutare euro/dolar şi liră sterlină/dolar.
Speculaţiile cu preţul aurului au continuat şi joi să domine "ringul" pieţei Sibex, în condiţiile continuării direcţiei "verzi" pe scadenţa scurtă, mai exact august, identificată prin simbolul GOLD 16H. Pentru aceas-ta, se înregistrau 31 de contracte, iar metalul nobil era cotat la 1342.9 dolari/uncie, în urcare cu 19.9 dolari faţă de "start of day price"(1), calculat la 1323 dolari. Comparativ cu închiderea de miercuri, aprecierea era una ceva mai moderată: doar: 4,4 dolari. Pe piaţa futures americană metalul nobil a urcat miercuri la cel mai înalt nivel din ultimele două săptămâni. "Aurul continuă să crească, în condiţiile în care investitorii consideră că FED este mai degrabă favorabilă menţinerii dobânzii de referinţă la nivel redus, în pofida faptului că Banca Centrală Americană a lăsat pe masa de lucru o posibilă creştere a acesteia în septembrie. Prin urmare, cererea de aur ca activ de protecţie este încă puternică, iar acest fapt a generat şi o reacţie a puţinilor participanţi de pe piaţa futures sibiană, care ar putea duce volumul la pes-te 100 de contracte, pentru prima dată în iulie, dacă ritmul va fi unul bun şi în partea a doua a zilei, în funcţie de evoluţia de peste ocean", a explicat un analist financiar.
În sectorul valutar se observau 5 contracte pe simbolul EUUSR 16I, moneda unică fiind cotată pentru septembrie la 1,1118 dolari, după o apreciere de 0,43% faţă de "start of day price" (1,1070 USD). În raport cu închiderea de miercuri, euro acumula 1,19%. Pentru derivatul liră sterlină/dolar se consemna un singur contract, iar moneda britanică valora 1,3221 USD, în minus cu 0,07% faţă de "start of day price" (1,3230 USD).
Pe derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones se înregistrau 4 contracte pe scadenţa septembrie. Simbolul DEDJIA 15I era cotat la 18.378 de puncte, în scădere cu 147 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 18.525 puncte. Cotaţia se aprecia însă cu 39 de puncte, în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri.
(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.