SIBEX Derivatul pe aur continuă să fie cel mai tranzacţionat produs

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2016

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută a adus o uşoară creştere a lichidităţii comparativ cu prima săptămână a lunii curente. Volumul total consemnat în cele cinci şedinţe s-a ridicat la 141 de contracte, nivelul mai bun datorându-se în special unui apetit neaşteptat pentru speculaţiile pe preţul aurului dar şi revenirii Dow Jones printre produsele tranzacţionate, după o perioadă în care a fost complet ignorat de participanţi.

În ultima şedinţă a săptămânii (n.r. - vineri 11.03) au fost încheiate 28 de contracte futures cu o valoare de 260.343 de lei. În statistica zilei au punctat 4 derivate: pe indicele Dow Jones, pe aur, pe cursul euro/dolar şi pe acţiunile Facebook.

Derivatul pe aur, pe scadenţa aprilie, identificat prin simbolul GOLD 16D a fost din nou cel mai "cerut" produs, cu 10 contracte. Metalul nobil şi-a continuat seria câştigătoare, apreciindu-se cu 9,4 dolari faţă de "start of day price"(1). Pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, s-au consemnat tranzacţii atât pe scadenţa martie cât şi pe iunie. Pe termen scurt au fost încheiate doar 2 contracte iar DEDJIA 16C a fost cotat la 17.170 de puncte, în urcare cu 170 de puncte faţă de "start of day price". Pe scadenţa iunie s-au înregistrat 6 contracte iar DEDJIA 16F a fost cotat la 17.105 puncte, cu 16 peste preţul de referinţă de la deschidere.

Pentru perechea euro/dolar, scadenţa iunie s-au înregistrat 4 contracte, preţul futures al euro depreciindu-se cu 1,42% la 1,1124 dolari. Interesul s-a extins şi pe scadenţa septembrie pentru care au fost încheiate 5 contracte iar euro a fost cotat la 1,1140 dolari, după o depreciere consistentă de 2,5%.

În ceea ce priveşte derivatul pa acţiunile Facebook, acesta a atras un singur contract iar cotaţia futures a unei acţiuni a companiei americane a fost estimată la 108,55 dolari, după o apreciere de 1,20%.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb