SIBEX  Derivatul pe aur rămâne favoritul participanţilor la piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iulie 2016

După ce în şedinţa de miercuri s-a înregistrat scăderea interesului pentru speculaţiile cu derivate, penultima şedinţă a săptămânii nu a fost întâmpinată cu aşteptări prea mari de participanţii la piaţă. Totuşi, prima jumătate a zilei a produs un volum dublu comparativ cu rezultatul întregii zile anterioare, ceea ce nu însemna însă mare lucru ţinând cont de faptul că vorbim doar de câteva zeci de contracte. Conform datelor de la ora 17.00 se consemnau 33 de contracte futures cu o valoare de aproape 230.000 lei. Totuşi, ritmul mai bun dădea semnale pentru continuarea pe aceeaşi linie şi în partea secundă a sesiunii, în care lichiditatea putea creşte. Şi din perspectiva numărului de produse tranzacţionate şedinţa era una mai generoasă decât predecesoarea sa, lângă derivatele pe aur şi Dow Jones făcându-şi loc şi derivatul pe cursul euro/dolar.

Derivatul pe aur era cel mai tranzacţionat după jumătate din sesiunea de joi, cu un total de 20 de contracte pe scadenţa august. Metalul galben era estimat la 1320,2 dolari/uncie, în scădere cu 8,1 USD faţă de "start of day price"[1] (1328,3 USD). Faţă de nivelul de la închiderea anterioară, aurul marca însă o creştere cu 3,4 dolari.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie se înregistrau 8 contracte. Cotaţia acestuia era estimată la 18.496 de puncte, în scădere cu 159 de puncte faţă de "start of day price" (18.665 puncte). Raportat la cotaţia de miercuri, DEDJIA 16I înregistra o depreciere de 34 de puncte.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor pe scadenţa septembrie se cifra la 4. Moneda unică europeană avea o evoluţie negativă faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,1061 USD), depreciindu-se cu 0,14% şi fiind cotată la 1,1045 USD. Pe acelaşi segment se mai înregistra un contract EUUSR pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea pentru finalul anului 0,74% faţă de "start of day price" (1,1160 USD) şi valora 1,1077 dolari.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb