SIBEX Derivatul pe Dow Jones, în atenţia cumpărătorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iunie 2012

În ultima şedinţă a săptămânii trecute, speculatorii au încheiat 4257 de contracte cu o valoare de 42,86 milioane lei. Lichiditatea a scăzut comparativ cu celelalte sesiuni. Săptămâna a fost una scurtă, cu doar patru şedinţe, datorită sărbătorii de Rusalii. Per total, în cele patru zile în care s-a tranzacţionat, jucătorii au încheiat de puţin peste 24.000 de contracte, cu o valoare de 262 milioane lei. Produsele futures externe au fost cele mai tranzacţionate, atât vineri, cât şi în toată perioada 5 - 8.06.

În ultima şedinţă, pe segmentul indici s-au înregistrat cele mai numeroase speculaţii, Simbolul DEDJIA_RON cu scadenţa iunie a atras aproape 1500 de contracte. Cotaţia indicelui a închis în urcare cu 102 puncte, la 12.578 de puncte. Creşterea a fost susţinută de evoluţia indicilor pe bursa de la New-York, care au crescut pe fondul speculaţiilor că băncile centrale din Europa şi America se vor alătura Chinei în încercarea de a stimula creşterea economică. De marţi până vineri, DEDJIA_RON iunie a crescut spectaculos la Sibex, cu 457 de puncte, stârnind interesul la cumpărare. Numărul contractelor încheiate în patru zile a fost 10.842 de contracte.

Pe segmentul valutar sesiunea din 8 iunie a fost una de scadenţă pentru perechile valutare externe. Practic, a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures EUR/USD_RON, EUR/CHF_RON, EUR/GBP_RON, EUR/JPY_RON, GBP/USD_RON, USD/CHF_RON, USD/JPY_RON cu scadenta iunie 2012. Investitorii au putut specula pe aceste tipuri de contracte până la ora 22.00. Închiderea poziţiilor rămase deschise a fost efectuată de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de sâmbăta, 9 iunie. De-a lungul celor patru zile, au fost încheiate aproape 3800 de contracte pe perechea euro/dolar cu scadenţa iunie, aceasta fiind cea mai lichidă dintre toate derivatele valutare. "Duelul" celor mai importante monede din lume a dat un uşor câştig de cauză celei europene, care a câştigat în patru şedinţe circa jumătate de procent, recuperând din terenul pierdut în săptămânile precedente.

Simbolul SIBGOLD iunie a ocupat locul trei în topul produselor cu 1729 de contracte, din care 522 realizate vineri. Chiar dacă vineri cotaţia unciei a crescut cu 2,5 dolari, preţul metalului galben s-a depreciat cu 29,5 dolari, în patru şedinţe, datorită amplitudinii mari a scăderilor din zilele anterioare. SIBGOLD iunie a închis la o valoare de 1592,5 dolari/uncie.

De pe segmentul futures pe acţiuni, derivatul pe acţiunile SIF5 a fost cel mai tranzacţionat, cu aproa-pe 500 de contracte în patru şedinţe Acesta a avut o evoluţie pe plus, preţul pe scadenţa iunie câştigând 4,48% şi închizând la 1,05 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb