SIBEX Din nou activitate pe ATS-ul Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2016

După o perioadă "aridă", în care volumele de pe piaţa spot administrată de Sibex au lipsit sau au fost foarte reduse, cea de-a doua şedinţă a săptămânii curente a adus schimburi mai însemnate pe ATS-ul operatorului. Nu a fost însă vorba de un "asalt" al investitorilor care au descoperit brusc oferta de pe acest segment de piaţă, ci de două tranzacţii însumând 160.000 de acţiuni[1] ale societăţii Selca S.A. Acesta este cel mai bun volum zilnic generat pe piaţa spot a bursei sibiene de la începutul acestui an. Valoarea tranzacţiilor se situa la 64.000 lei. Ambele tranzacţii au fost realizate la un preţ de 0,40 lei pentru o acţiune, nivel în scădere cu 0,20%. Selca S.A. (simbol SELC) a fost listată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Sibex în 29 iulie 2015, are un capital social de 1.26 milioane lei şi un număr de 12.646.125 acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. "Piaţa spot Sibex supravieţuieşte practic prin astfel de tranzacţii sporadice care ne reamintesc că aceasta există şi că sunt companii listate. Chiar dacă vizibilitatea e în general redusă şi la fel şi promovarea, faptul că aceste companii mici sunt listate este până la urmă un lucru bun, fiind de exemplu, de cele mai multe ori, singura şansă de exit (n.a. - ieşire din acţionariat) a unui acţionar care doreşte să-şi materializeze deţinerile la compania respectivă şi are nevoie de bani pentru alte proiecte", explică un broker.

În ceea ce priveşte evoluţia de pe segmentul derivatelor, după o perioadă cu ceva mai multă implicare, primele şase ore ale zilei de marţi au adus doar 4 contracte, încheiate pe piaţa futures valutară, valoarea acestora fiind situată uşor peste 50.000 lei. Derivatul care are ca activ suport perechea euro/yen japonez totaliza două contracte. Moneda unică era cotată la 123,56 yeni, în urcare cu 0,02% faţă de "start of day price"[2] (123.54 yeni). Cotaţia euro creştea şi faţă de nivelul de închidere de luni, acumulând 0,54%. Se mai înregistra un contract pe cursul euro/dolar şi unul pe cursul liră sterlină/dolar, pe scadenţa iunie. Euro era estimat la 1,14 dolari, în minus cu 0,58% iar moneda britanică la 1,4274 dolari după o scădere de 0,08%, ambele variaţii raportate la cotaţiile de referinţă de la deschidere. Derivatul pe aur şi cel pe Dow Jones nu erau prezente la apel, dar tranzacţionarea acestora era posibilă după deschiderea pieţei din SUA (n.r. - 16:30 ora României).

[1] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

[2] Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb