SIBEX Dow Jones şi cursul euro/dolar întreţin apetitul speculativ

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2014

Intensitatea speculaţiilor s-a menţinut la un nivel destul de bun pe piaţa Sibex în penultima şedinţă a săptămânii, după ce în ziua anterioară lichiditatea s-a apropiat de pragul de 2000 de contracte, care nu a mai fost depăşit din 29 aprilie încoace. Şansele ca acest lucru să se întâmple în şedinţa de joi erau destul de mari, ţinând cont că, la jumătatea zilei, se înregistrau deja aproape 1100 de contracte cu o valoare de 16,67 milioane de lei.

Cel mai bun "furnizor" de lichiditate era derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. DEDJIA_RON iunie totaliza 819 de contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii mixte. Conform datelor de la ora 17.00, indicele părea că s-a înscris în mod serios pe o direcţie pozitivă, care menţinea interesul cumpărătorilor. Cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 54 de puncte, fiind estimată la 16.524 de puncte. Şi la NYSE indicele avea o evoluţie pozitivă, fapt care influenţa direcţia de pe piaţa sibiană.

Sectorul derivatelor valutare atrăgea la rândul său o lichiditate peste medie. "Vinovat", pentru acest fapt era derivatul pe perechea euro/dolar, cu simbolul EUR/USD_RON. Acesta trotaliza 167 de contracte pe scadenţa iunie. Evoluţia cotaţiei monedei era una "roşie" şi la ora 17.00, aceasta scădea cu 0,39%, valorând 1,38700 USD. Pentru scadenţa septembrie volumul era mai redus: 49 de contracte. Direcţia monedei unice era tot una negativă, concretizată într-o scădere de 0,50%, la 1,38130 USD. Evoluţia era una care reflecta situaţia de pe pieţele externe, unde dolarul s-a întărit faţă de euro. Moneda comună s-a depreciat de la maximul din doi ani şi jumătate faţă de rivalul său american după ce Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că factorii de răspundere din regiune sunt de acord cu măsuri de politică monetară suplimentare în luna iunie, dacă este nevoie. Euro s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor de referinţă după ce declaraţia amintită a ridicat posibilitatea implementării unor noi stimulente care ar putea duce la scăderea cursurilor de schimb.

De pe segmentul derivate pe mărfuri se tranzacţiona simbolul SIBGOLD iunie. Volumul era însă redus: doar 13 de contracte. Cotaţia unciei se deprecia uşor, cu numai 0,02 USD la 1289,8 dolari.

Notă: comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă valabile la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb