SIBEX Euro îşi menţine direcţia pozitivă în raport cu dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 mai 2015

Cu un total de numai 28 de contracte având o valoare de 357.297 de lei, prima jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii de pe piaţa Sibex a dezamăgit. Speranţele de îmbunătăţire a volumului se legau invariabil de partea a doua a zilei şi de ceea ce urma să aducă evoluţia de la NYSE. Cu toate acestea, la jumătate de oră de la deschiderea bursei de pe Wall-Street, nu se înregis-tra nicio reacţie speculativă semnificativă pe piaţa sibiană, cel mai afectat din acest punct de vedere fiind derivatul pe indicele Dow Jones care totaliza, pe scadenţa iunie, doar 4 contracte după şapte ore de la deschidere "Când participanţii care au mai rămas activi la Sibex ignoră derivatul pe Dow Jones, efectul este vizibil imediat, lichiditatea coborând drastic, în condiţiile în care contractul futures pe perechea euro/dolar nu are puterea de a atrage volume semnificative decât conjunctural", crede un broker. Conform datelor de la ora 17.00, cotaţia simbolului DEDJIA 15F valora 17.785 de puncte, în coborâre cu 188 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, fixat de ATHEXClear la 17.973 puncte, şi cu 50 de puncte comparativ cu închiderea de marţi. Şi pe piaţa din SUA evoluţia Dow Jones era tot una "roşie" după mai puţin de o oră de la deschidere.

Derivatul pe cursul de schimb euro/dolar era cel care salva aparent situaţia, numărul contractelor realizate pe scadenţa iunie fiind de 21. Euro era estimat la 1,1330 dolari, în urcare cu aproape un procent faţă de "start of day price" a cărui cotaţie a fost de 1,1220 USD, şi cu 1,24% comparativ cu închiderea de marţi. Euro îşi menţinea astfel direcţia pozitivă în raport cu dolarul, recuperând din terenul pierdut de la începutul anului. Tot pe segmental valutar se mai înregis-tra şi un contract pe cursul euro/yen japonez, moneda unică fiind estimată la 135,05 yeni, în creştere cu 0,47% faţă de "start of day price" (134,42 yeni)

- preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preþul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaþia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaþa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb