SIBEX Evoluţie neconvingătoare la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 decembrie 2012

Speculatorii de pe piaţa Sibex au avut parte de evoluţii neconvingătoare ale cotaţiilor futures în prima jumătate a şedinţei din debutul săptămânii. Direcţia a fost una mixtă cu variaţii reduse. Nivelul lichidităţii generale era unul modest, cu doar 326 de contracte încheiate până la ora 16.15 şi o valoare de 1,21 milioane lei. La nivelul produselor, derivatul pe Dow Jones nu avea rival pentru prima poziţie în top, beneficiind de o cotă e piaţă de 81,6%. În cea mai mare parte a timpului, jucătorii au pariat pe scăderea Dow Jones şi a euro faţă de dolar dar apoi, imediat după ora 15.00, preţul a fluctuat mixt testând şi teritoriul pozitiv, pe o amplitudine foarte mică. Pe segmentul derivatelor pe mărfuri preţurile estimate pentru aur şi petrol creşteau la ora menţionată, pe o lichiditate derizorie iar în cel valutar, euro se aprecia faţă de leu.

Pentru scadenţa decembrie 2012 DEDJIA_RON atrăgea 266 contracte, iar cotaţia indicelui scădea cu numai un punct, la 13.145 puncte. Şi piaţa futures americană sugera o evoluţie neconvingătoare pentru indici, cotaţiile depreciindu-se iniţial, în contextul în care incertitudinea politică din Italia a reînnoit îngrijorarea că, în Europa, criza datoriilor suverane se va adânci. În acelaşi timp şi continuarea negocierilor dintre politicienii americani pentru încheierea impasului privind bugetul a afectat piaţa derivatelor pe pes-te ocean.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 48 pe scadenţa martie 2013, care a devenit orizontul investiţional scurt. Euro a evoluat mixt şi la ora 16.15 se aprecia cu 0,13% fiind cotat la 1,29450 USD. Pe pieţele internaţionale, moneda comună s-a depreciat iniţial către minimul din două săptămâni faţă de dolar după ce prim-ministrul Italiei, Mario Monti a anunţat că intenţionează să demisioneze, fapt care a reaprins speculaţiile că o schimbare guvernamentală va duce la compromiterea eforturilor de rezolvate a crizei datoriilor cu care se confruntă naţiunea. Apoi euro şi-a revenit pe piaţa de la New York, eliminând pierderile.

Pe acelaşi segment al derivatelor valutare de la Sibex moneda comună creştea faţă de leu cu 0,11% pentru decembrie, pe o lichiditate foarte redusă, de numai 2 contracte. Cotaţia euro de la ora 16.15 se cifra la 4,5409 lei.

Pe piaţa mărfurilor lichiditatea era redusă. Derivatul pe petrol cu simbolul DEOIL_LSC şi scadenţa în ianuarie atrăgea 5 contracte şi era estimat la 86,31 USD, în urcare cu 0,31 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb