SIBEX Evoluţie plată, atât din perspectiva lichidităţii, cât şi a cotaţiilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2015

Un total de numai 14 contracte futures cu o valoare de puţin peste 200.000 de lei, era rezultatul pe piaţa Sibex după mai bine de jumătate din şedinţa de miercuri, care se anunţa una la fel de secetoasă ca şi primele două zile ale săptămânii. Cotaţiile consemnate indicau o evoluţie descendentă faţă de preţurile de referinţă pentru deschiderea şedinţei, dar nivelul calculat de ATHEXClear pentru acestea a fost unul ridicat, astfel că, în comparaţie cu închiderea de marţi, estimările erau pozitive. Spre exemplu, cotaţia simbolului DEDJIA 15L era estimată la 16.324 de puncte, în coborâre cu 85 de puncte faţă de "start of day price" (1), stabilit de ATHEXClear la 16.409 de puncte, dar comparativ cu cotaţia de la închiderea de marţi, DEDJIA 15L se aprecia cu 149 de de puncte. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie era de 8. Pentru martie 2016 nu se consemnau speculaţii cu derivatul pe Dow Jones, conform datelor de la ora 17.30. Evoluţia era una plată şi pe piaţa americană, indicii înregistrând variaţii pozitive modeste în prima oră după deschidere, după ce revenirea preţurilor mărfurilor a ajutat la diminuarea impactului negativ adus de datele privind productivitatea în regres din China şi SUA. Mai exact, cuprul şi-a revenit din zona minimului din patru săptămâni pe fodul marcării profiturilor de către vânzători iar petrolul de tip Brent s-a îndreptat către 50 de dolari pe baril, după ce datele au indicat un declin al stocurilor din SUA, săptămâna trecută.

În ceea ce priveşte derivatul pe cursul euro/dolar, se înregistrau câte două contracte atât pe scadenţa decembrie (EUUSR 15L), cât şi pe scadenţa martie 2016 (EUUSR 16C). Cotaţia euro era estimată la 1,1180 USD pentru termenul apropiat, în minus cu doar 0,11% faţă de "start of day price" (1,1192 USD). Pentru martie viitor, euro era cotat la 1,1203 USD, în minus cu 0,60% faţă de "start of day price", (1,1271 USD), dar cu o evoluţie mai degrabă nehotărâtă comparativ cu nivelul de miercuri. Tot în sectorul derivate valutare se mai consemnau două contracte pe perechea liră sterlină/dolar, pe scadenţa decembrie, moneda britanică fiind estimată la 1,5230 USD, preţ în coborâre destul de amplă, cu 1,25% faţă de "start of day price" (1,5422 USD).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb