Acţionarii Sibex vor alege în Adunarea Generală din 12/13 aprilie un adminis-trator, în concurs fiind înscrişi trei candidaţi.
Locul din CA a rămas vacant ca urmare a invalidării de către CNVM a lui Daniel Grigoropol pentru funcţie.
Candidaţii sunt Viorel Paul Dinescu, administrator al companiei Emero International, Dan Ovidiu Gălăţanu, administrator IFN Extra Finance şi Darie-Vasile Moldovan, specialist produse noi&market-making la SSIF Broker.
• Planul de repoziţionare a Sibex
Conducerea Sibex are un plan de restructurare şi repoziţionare a grupului, constând în măsuri de reducere a cheltuielilor, precum şi proiecte de redresare şi dezvoltare, potrivit unui comunicat de presă.
Planul va fi prezentat de conducerea Sibex în Adunarea Generală a Acţionarilor.
Principalele provocări sunt creşterea valorii acţiunii Sibex şi a lichidităţii acesteia, elemente strâns legate de volumele de tranzacţionare, cifra de afaceri realizată, eficientizarea operaţională şi stabilitatea financiară a companiei, se mai arată în documentul citat.
Printre măsurile adoptate, conducerea Sibex are în vedere externalizarea departamentelor ale căror costuri nu sunt adaptate situaţiei financiare actuale, negocierea cu furnizorii de servicii pentru găsirea raportului ideal calitate-preţ, comasarea şi redistribuirea din sarcinile angajaţilor dar şi reducerea bugetului de salarii.
SIF Moldova a solicitat conducerii Sibex să adauge pe ordinea de zi a AGA şi completarea planului de restructurare şi repoziţionare a grupului Sibex, inclusiv strategii alternative, şi aprobarea programului de activitate al CA privind aplicarea acesteia pe termen scurt, mediu şi lung.
Rămâne de văzut cum vor reacţiona acţionarii faţă de planurile conducerii, mai ales în condiţiile în care tranzacţiile sunt cu mult sub cele în anii trecuţi.
De exemplu, potrivit rapoartelor lunare, pe piaţa spot, Sibex a înregistrat în luna februarie anul curent tranzacţii reduse, în valoare de 59.441 lei, faţă de tranzacţiile de 893.703 lei din februarie 2012 şi cele de 809.049 lei din februarie 2011.
• Planuri de viitor
Sibex îşi propune o serie de lansări de produse răspândite pe pieţele internaţionale, dar şi de produse cu active suport româneşti, potrivit comunicatului bursei de la Sibiu.
Comunicatul mai arată că vor fi retrase de la tranzacţionare produsele nevandabile sau neadaptate pieţei actuale, în paralel cu modificarea paşilor de cotare, ajustarea marjelor şi comisioanelor.
Pe termen lung, Sibex vizează lansarea primului CFD (contract for diference) străin, pentru des-chiderea căii altor produse străine, crearea unor pieţe de energie electrică, gaze şi cereale, lansarea de produse structurate, ETF-uri şi obligaţiuni, se mai arată în comunicatul citat.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale se mai află şi aprobarea strategiei Consiliului de Administraţie al Sibex, în calitate de acţionar majoritar al Casei de Compensaţie, cu privire la înfiinţarea Contrapărţii Centrale, aprobarea situaţiilor financiare pentru anul trecut, precum şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013.
• Pierderea bursei din Sibiu s-a adâncit în 2012
Bursa din Sibiu (Sibex) a înregis-trat o pierdere de 2,9 milioane lei în 2012, de cinci ori mai mare decât pierderea de 595.932 lei din 2011.
Veniturile Sibex au crescut cu 271.000 lei la 2,66 milioane lei în 2012, iar cheltuielile s-au majorat cu 93% în 2012, ajungând la 5,6 milioane lei.
Pentru anul în curs, Sibex şi-a propus cheltuieli de 3 milioane lei, în scădere cu 45% faţă de 2012. Veniturile bugetate pentru anul 2013, de 3,1 milioane lei sunt mai mari cu aproximativ 15% faţă de cele din 2012.
Profitul estimat de Sibex pentru 2013 este de 6.370 lei.