SIBEX Finalul de săptămână a salvat piaţa de la recorduri negative

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 ianuarie 2013

Săptămâna trecută a început cum nu se putea mai rău pentru bursa sibiană, cu un record negativ de lichiditate pentru începutul de an: doar 455 de contracte în sesiunea din 14 ianuarie. Următoarele două şedinţe au continuat pe aceeaşi linie de dezinteres, cu volume de 714 şi 676 de contracte. Situaţia s-a schimbat în ultimele două şedinţe, pe fondul influenţei pieţei americane, jucătorii reintrând pe speculaţiile cu derivatul pe Dow Jones. Ca urmare, în şedinţa de joi, 17 ianuarie, s-a consemnat un volum de aproape 1900 de contracte, cel mai bun de la debutul anului. Şi vineri nivelul tranzacţiilor s-a menţinut relativ bun, cu un total de 1440 de contracte şi o valoare de peste 19 milioane de lei, finalul săptămânii salvând Sibex de la recordurile negative. Per total, în cinci zile, au fost încheiate 5175 de contracte cu o valoare de 62,31 milioane lei.

"Este foarte interesant că acum dis-cutăm de volume de o mie-două de contracte, ca despre o lichiditate bună, când în urmă cu un an acestea ar fi însemnat evoluţii derizorii", a declarat pentru ziarul Bursa un analist economic, adăugând: "Dar asta ne dovedeşte că, de cele mai multe ori, contextul e totul. Pentru că, după ce cobori la volume de 400-500 de contracte, când te reapropii de 2000 ţi se pare că piaţa şi-a revenit. Din păcate nu este deloc aşa, este vorba doar de evoluţie conjuncturală, pe fondul influenţei externe, în special din SUA, care a readus câţiva jucă-tori pe Dow Jones. Dar piaţa are nevoie în continuare de acţiuni manageriale concrete, de un plan de acţiune care să o scoată din acest tunel în care se află momentan".

Cel mai lichid produs al şedinţei de vineri a fost derivatul pe Dow Jones, cu 965 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Cotaţia futures a indicelui s-a apreciat cu 35 de puncte, închizând la 13.525 de puncte. Preţul a evoluat sub influenţa din SUA, unde indicii reprezentativi au crescut după publicarea rezultatelor bune ale unor companii, peste estimările analiştilor.

Pe locul secund s-a situat produsul futures pe paritatea euro/dolar, cu 239 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia monedei unice a scăzut cu 0,41%, până la 1,33250 USD. Pe pieţele externe, euro a scăzut de asemenea faţă de dolar.

Speculaţiile cu aur au înregistrat şi ele o creştere pe final de săptămână, simbolul SIBGOLD_RON februarie 2013 remarcându-se cu 118 contracte. Pentru februarie, cotaţia metalului preţios a închis la 1683,5 USD, după o scădere de 10,2 dolari. Tot pe segmentul derivate pe măr-furi, în atenţia speculatorilor s-a menţinut şi derivatul pe preţul petrolului, cu 70 de contracte DEOIL_LSC pe termenul februarie. Aurul negru a fost cotat la 95,51 USD/baril, după o creştere de 0,13%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb