După volumul record de miercuri, lichiditatea pieţei s-a menţinut şi joi la nivel bun la Sibex, participanţii menţinându-şi apetitul pentru plasamentele la termen. La jumătatea şedinţei numărul contractelor era de circa 16.600, cu o valoare de peste 132 milioane lei. Preţurile nu au avut o direcţie unitară, dar fluctuaţiile mixte au pornit morişca speculaţiilor.
Ochii speculatorilor au rămas fixaţi pe preţul aurului, simbolul SIBGOLD de o uncie fiind cel mai tranzacţionat, cu peste 7.000 de contracte încheiate pe scadenţa februarie. Până la ora 16.45 cotaţia a evoluat atât în teritoriu negativ cât şi pozitiv, pe un culoar de 10,1 dolari. Preţul se situa la 1.774,7 dolari, în minus cu 2,5 USD. Pe plan extern însă preţul aurului a crescut la Londra la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni, ajutat de întărirea euro.
Derivatul pe indicele Dow Jones a evoluat pe plus pe scadenţa martie până în jurul orei 16.15 în contextul în care futures-ul din SUA a indicat şi el creşteri. Apoi direcţia s-a schimbat şi, la ora 16,45, se observa o scădere de 46 puncte, la 12.863 puncte. La NYSE cotaţia indicelui se afla pe minus, situaţie care îşi exercita din plin influenţa asupra pieţei Sibex. Investitorii au aşteptat şi noile date privind evoluţia şomajului din SUA, acesta menţinându-se în echilibru, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Pentru scadenţa aprilie cotaţia se afla tot pe minus, coborând cu 34 puncte la 12.801 puncte. Numărul total al contractelor DEDJIA_RON depăşea 6.000.
Perechea euro/dolar tranzacţionată în lei se evidenţia cu 1.879 de contracte pe scadenţa martie şi 722 pe iunie. Moneda unică se aprecia faţă de principalul său concurent cu 0,26 şi 0,19% pe cele două termene, la valori de 1,32750 şi 1,32800 USD. Pe pieţele valutare internaţionale euro a câştigat teren atât faţă de dolar cât şi faţă de yen după apariţia unui raport care a indicat că încrederea în mediul de afaceri german a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele şapte luni în februarie, pe fondul progreselor de temperare a crizei datoriilor din UE. A mai fost tranzacţionat şi contractul euro/franc elveţian, moneda unică depreciindu-se cu 0,14 %, la un curs de 1,2049 CHF.
Pentru derivatul pe acţiunile SIF5 lichiditatea a fost redusă, cu doar 172 de contracte. Cotaţia unei acţiuni a scăzut cu 1,18% la 1,4329 lei pe scadenţa martie. După ce miercuri anunţul OMV Petrom privind descoperirea, în Marea Neagră, a unui zăcământ mare de gaze naturale, a dus la creşterea speculaţiilor pe contractul DESNP, respectiv a cotaţiei, situaţia s-a schimbat joi. Lichiditatea pe acest produs a scăzut la doar 71 contracte iar preţul pe scadenţa martie s-a menţinut la 0,4110 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.