Ultima zi a săptămânii trecute s-a încheiat cu un volum aproape 3500 de contracte, cel mai redus din perioada 18-22.06. Valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la aproape 41 milioane lei fiind, de asemenea, cea mai scăzută din cele cinci şedinţe. Sesiunea a fost una în care cotaţiile au evoluat predominant pe plus, existând însă şi câteva excepţii.
Speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones au fost cele care au "salvat" lichiditatea, prin cele pes-te 2200 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Indicele s-a apreciat cu 75 de puncte, şi a închis la 12.575 puncte. Per ansamblu însă, săptămâna s-a încheiat pe minus pentru derivatul pe indicele american, care a pierdut 135 punc-te în raport cu închiderea de vineri 15 iunie. Decisivă pentru acest deznodământ a fost şedinţa de joi, în care cotaţia a suferit o depreciere severă de 270 puncte, care practic a anulat şedinţele încheiate cu creşteri. Simbolul DEDJIA_RON septembrie a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul intervalului 18-22 iunie cu peste 15.800 de contracte.
Perechea euro/dolar a atras vineri 666 de contracte pe scadenţa septembrie, speculatorii menţinându-şi interesul bun pentru raportul dintre cele mai importante monede din lume. Moneda unică a crescut cu 0,14% şi a închis la 1,25770 USD. În perioada 18-22.06 numărul contractelor EUR/USD_RON iunie a fost de aproape 6500. Deşi vineri a cres-cut, euro a încheiat săptămâna în scădere cu 0,72% comparativ cu cotaţia din 15.06. Pe plan extern dolarul s-a apreciat pentru prima dată în trei săptămâni faţă de euro, în condiţiile în care Banca Centrală Americană menţine politica sa de implementare de stimuli pentru creşterea economică. Astfel, pariurile pe deprecierea monedei americane au fost reduse.
Tot pe segmentul derivate valutare speculatorii au mai tranzacţionat vineri şi perechile euro/yen japonez şi euro/franc elveţian, ambele atrăgând câte 100 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda comună s-a întărit cu 0,22% faţă de cea japoneză, ajungând la 100,77 yeni. Pe plan extern, yenul s-a depreciat în raport cu majoritatea concurenţilor săi, ca efect al speculaţiilor că Banca Japoniei va extinde stimulentele monetare în vederea creşterii economice, decizie care ar putea afecta moneda din ţara soarelui răsare. Numărul contractelor pe cursul de schimb euro/yen a crescut constant în ultimele şedinţe, ajungând, săptămâna trecută, la aproape 1200. Dacă în raport cu yenul euro s-a apreciat, în schimb faţă de francul elveţian s-a consemnat o depreciere, însă, uşoară, de 0,02%, moneda comună închizând la 1,207 CHF.
Per total, pe întreaga piaţă Sibex, în cele cinci şedinţe ale săptămânii trecute au fost încheiate aproape 29.500 de contracte cu o valoare de 340 milioane lei.