La Sibex, în prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii s-a observat o activitate mult sub ritmul cu care ne-am obişnuit de la începutul lunii mai, profilându-se una dintre cele mai slabe şedinţe din ultima vreme. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau doar 15 contracte futures, cu o valoare situată puţin sub 80.000 de lei.
Raportat la produse, prima parte a zilei de marţi a propus statisticii derivatul pe uncia de aur şi derivatul pe perechea euro/dolar, pe scadenţele iunie şi septembrie. Prin urmare, una din cauzele volumului în scădere era lipsa derivatului pe Dow Jones din rândul produselor tranzacţionate în prima jumătate a zilei.
Derivatul care are ca activ suport uncia de aur totaliza 9 contracte încheiate pe scadenţa iunie, pe fondul unei scăderi de 9,1 dolari în raport cu "start of day price"[1], calculat de ATHEXClear la 1284,1 dolari. Cotaţia futures a unciei consemnată la ora 17.30 era de 1275 USD, nivel în minus cu 2,2 dolari faţă de închiderea de luni.
În ceea ce priveşte moneda unică, aceasta era cotată pentru iunie la 1,1320 USD, în minus cu 0,16% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1338 USD. Comparativ cu închiderea de luni, euro creştea uşor cu 0,08%. Numărul contractelor pe termenul apropiat era de 3. Pentru scadenţa septembrie se consemnau tot 3 contracte, iar euro valora 1,1350 dolari, în scădere cu 0,75% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1436 USD. Raportat la închiderea de luni, euro câştiga 0,11%.
[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30