SIBEX Interes redus pentru derivate

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 septembrie 2015

Pe piaţa Sibex, debutul săptămânii nu a anunţat creşterea nivelului de implicare speculativă, interesul pentru derivate menţinându-se la nivelul modest obişnuit. Îmbunătăţirea lichidităţii a fost însă practic imposibilă, în contextul în care în SUA, piaţa de acţiuni a fost închisă datorită sărbătorii "Zilei Muncii" (n.r. - Labor Day), celebrată anual în prima zi din septembrie iar pe pieţele NYSE, Nasdaq si CME tranzactionarea contractelor futures având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average şi mărfuri (aur, petrol) a încetat la ora 20.00 - ora României. De altfel, de la ora menţionată, market-makerii nu au mai asigurat cotaţii la bursa sibiană.

La jumătatea primei şedinţe a săptămânii, s-au contabilizat doar 29 de contracte futures cu o valoare de 419.980 de lei, volum rezultat în urma tranzacţionării a doar trei simboluri. După scăderile de săptămîna trecută, derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie a înregistrat creşteri în prima parte a sesiunii. Pe fondul acestora, DEDJIA 15I era cea mai activă prezenţă din "ring", totalizând 18 contracte. Cotaţia sa de la ora 17.30 se situa la 16.190 de puncte, în urcare cu 75 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), calculat de ATHEXClear la 16.115 USD. Pe scadenţa decembrie se înregistra un singur contract, DEDJIA 15L fiind cotat la 16.060 puncte, în scădere cu 136 puncte faţă de "start of day price" (16.196 puncte).

În ceea ce priveşte derivatul pe cursul euro/dolar, acesta totaliza 10 contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia unui euro valora 1,1165 dolari, în coborâre cu 0,53% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear la 1,1224 dolari.

Pe piaţa spot a Sibex nu se înregistra nicio tranzacţie.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb