SIBEX Interes redus pentru speculaţii, în prima jumătate a şedinţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 aprilie 2013

La Sibex, ultimele două sesiuni de tranzacţionare au lăsat impresia că readuc în prim plan un tipar pe care l-am mai întâlnit în trecutul nu foarte îndepărtat: prime jumătăţi de şedinţă anoste, cu volume modeste şi părţi secunde distincte, cu interes mai ridicat, pe fondul influenţei bursei americane. Aşa au evoluat lucrurile luni şi aşa se prezentau şi marţi, după aproape şapte ore de tranzacţionare. Prin urmare, la ora 16.15, numărul contractelor era de 332 cu o valoare de 4,21 milioane lei. Speculatorii aşteptau aşadar informaţii care să mişte preţurile şi să le permită elaborarea de strategii. Dintre produsele disponibile, se remarcau DEDJIA_RON şi EUR/USD_RON, derivatul pe indicele american şi cel pe paritate fiind, ca de obicei, primele în clasamentul zilei.

Pentru perechea euro/dolar se înregistrau 160 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică se aprecia cu 0,58% faţă de dolar, fiind estimată la 1,30800 USD. Evoluţia euro faţă de concurentul său principal nu a fost una exclusiv pozitivă, moneda unică coborând în primele ore ale sesiunii sub închiderea de luni. Totuşi, tendinţa de apreciere a fost mai prezentă după prânz. Tot pe segmentul futures al valutelor se mai tranzacţiona şi raportul euro/yen japonez. Moneda din ţara soarelui răsare a dat semne că poate recupera din pierderile severe suferite în ultima vreme. Cu toate acestea, lucrurile nu erau foarte clare, consemnându-se variaţii mici în ambele sensuri, pe o lichiditate modestă, de numai 15 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia de 129,1 yeni pentru o monedă unică, valabilă la ora 16.15, se conturase după o apreciere de numai 0,02% a euro. Pe plan extern, moneda japoneză a crescut faţă de majoritatea valutelor de referinţă.

Pentru Dow Jones se observau 128 de contracte pe scadenţa iunie. Investitorii cu poziţii pe cumpărare beneficiau la ora 16.15 de o creştere de 20 de puncte a Dow Jones, cotaţia indicelui valorând 14.580 de puncte. Cotaţia futures de la Sibex a indicelui nu a avut însă o evoluţie doar "verde", ea testând şi teritoriul negativ. Culoarul de preţ pe care s-a tranzacţionat a fost însă de numai 32 de puncte În SUA, variaţiile de pe piaţa futures erau reduse înainte de deschiderea NYSE.

S-au consemnat tranzacţii şi pe segmentul derivatelor pe aur, dar modeste din perspectiva interesului arătat de jucători. Este vorba de 20 contracte SIBGOLD pe scadenţa aprilie. Uncia creştea cu 5,5 USD la 1573,5 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb