SIBEX Interesul pentru derivate, egal cu zero

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2015

După două săptămâni cu lichiditate slabă, nici debutul celei de-a treia săptămâni a anului nu anunţa schimbări în bine la Sibex. Ba mai mult, semnele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, operatorul de piaţă din Sibiu semănând tot mai mult cu un bolnav ţinut în viaţă de aparate. Practic aceasta era senzaţia după jumătate din şedinţa de luni în care, pe piaţa sibiană, nu s-a întâmplat nimic, statistica de la ora 17:30 indicând zero (!) în ceea ce priveşte volumul şi valoarea tranzacţiilor. Mai mult, şansele ca lucrurile să se schimbe în partea a doua a şedinţei erau extrem de mici, în condiţiile în care participanţii nu au avut la dispoziţie nici posibilitatea de a fi "stimulaţi" de evoluţia de pe piaţa americană, bursele de pe continentul american fiind închise sau funcţionând după un program scurt, datorită sărbătoririi zilei lui Martin Luther King (Martin Luther King's Day), care are loc în fiecare an, în cea de-a treia zi de luni din ianuarie. "Dacă volumul la finalul zilei va rămâne zero, se poate spune că Sibex a atins apogeul dezastrului în ceea ce priveşte lichiditatea şi altceva chiar nu mai este de adăugat", a declarat sec un acţionar care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform datelor de la ora menţionată, existau ordine pe DEDJIA 15C, cel mai bun preţ de vânzare fiind de 17.472 puncte iar cel mai bun de cumpărare 17.445 puncte, o diferenţă de 27 de puncte stând în calea realizării primei tranzacţii a zilei. Cotaţia Dow Jones era egală cu cea stabilită de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu, valorând 17.573 puncte (start of day price)(-). Numărul poziţiilor deschise pe derivatul pe Dow Jones pe scadenţa martie era de 134. Cotaţii de tip cerere şi ofertă mai puteau fi observate şi pe derivatele pe acţiunile Petrom respectiv perechea euro/dolar, dar fără ca acestea să se "întâlnească".

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb