După un debut de săptămână promiţător la capitolul lichiditate, cu aproape 1300 de contacte încheiate în şedinţa de luni, şedinţa de marţi nu a menţinut interesul speculativ pe piaţa futures administrată de bursa din Sibiu. Până la ora 13.00 cotaţiile derivatelor tranzacţionate au evoluat preponderent pe scădere iar numărul contractelor nu ajunsese la 100, activitatea jucătorilor fiind redusă. Apoi, în următoarele două ore, situaţia s-a îmbunătăţit uşor, pe fondul mişcărilor de preţ, unele active intrând pe teritoriu pozitiv. Astfel, la ora 16.45, volumul contractelor era de 351 iar valoarea tranzacţiilor trecea uşor de 3 milioane lei, totaluri totuşi modeste. De altfel, până la ora precizată, nici contextul extern nu a sprijinit o activitate speculativă ridicată, variaţiile fiind reduse atât în pieţele europene cât şi pe futures-ul din SUA, investitorii aşteptând raportul american privind încrederea consumatorilor şi rezultatele unor companii cum ar fi Pfizer Inc sau Ford Motor Co. Acţiunile Ford Motor Co înregistrau o scădere de 1,7% în SUA, după compania a anunţat că pierderile din Europa au depăşit previziunile şi că deficitul din 2013 va fi mai mare.
Derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs conform datelor înregistrate după jumătate de şedinţă cu 134 de contracte. Estimările a fost pesimiste pe futures-ul de peste ocean, pe fondul speculaţiilor că încrederea consumatorilor din SUA va scădea pentru a treia lună la rând, în timp ce preţurile caselor au crescut. Cu toate acestea, imediat după ora 16.45 cotaţia Dow a intrat pe plus la Sibiu şi, pe scadenţa martie 2013, se situa la 13.836 puncte.
Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 16.45 un număr de 42 de contracte pe scadenţa martie 2013. Moneda unică se aprecia faţă de dolar cu 0,23% valorând 1,3480 USD, după ce, iniţial, înregistrase scăderi.
Pe segmentul derivate pe mărfuri s-a tranzacţionat preţul aurului, prin simbolul SIBGOLD februarie respectiv cel al petrolului, prin simbolul DEOIL_LSC februarie. Cotaţia aurului creştea cu 10 dolari la 1665 USD/uncie iar numărul contractelor se cifra la 63. Pentru petrol, preţul avansa cu 0,75% la 97,15 USDS/baril iar numărul contractelor se situa la 39.
Pe alte produse, lichiditatea era foarte redusă.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.