SIBEX Lasă-mi, toamnă, preţurile "verzi"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2014

Pe piaţa sibiană a derivatelor, evoluţia cotaţiei futures a Dow Jones din ultima perioadă pare să fie o înfruntare la limita rezistenţei între cumpărătorii care doresc să continue evoluţia favorabilă şi vânzătorii care "pândesc" de ceva vreme revenirea unui trend descendent. Parafrazând parţial titlul uneui celebru şlagăr autohton (Lasă-mi, toamnă, pomii verzi) - < lasă-mi, toamnă, preţurile "verzi" > pare să fie o expresie potrivită pentru mişcările de preţ ale Dow Jones, care pendulează de mai multe săptămâni la valori în jurul pragului de 17.000 de puncte, fie în teritoriu negativ, fie în cel pozitiv. În acest cadru, prima jumătate din cea de-a treia şedinţă a săptămânii a fost una care a dat câştig de cauză cumpărătorilor, DEDJIA_RON septembrie apreciindu-se cu 40 de puncte, la 17.167 de puncte, pe un volum modest, de 123 de contracte. Apropierea scadenţei i-a determinat pe jucători să ia pulsul şi termenelor decembrie 2014 şi martie 2015. Pentru scadenţa din iarna acestui an au fost încheiate 33 de contracte DEDJIA_RON, date valabile la ora 17.15, iar pentru martie viitor doar 4 contracte. Cotaţia DEDJIA_RON decembrie creştea cu 29 de puncte, la 17.079 puncte, iar cea a DEDJIA_RON martie 2015 cu 25 de puncte, la 16.950 de puncte. În codiţiile evoluţiei pozitive de la NYSE a celui mai cunoscut indice american, care gravitează în jurul valorii-record, speranţele cumpărătorilor de la Sibex par să fie justificate, optimismul din SUA, care alimentează şi starea jucătorilor autohtoni, datorându-se unei scăderi neaşteptate a costurilor traiului de zi cu zi, informaţie apărută înainte ca FED să anunţe decizia sa privind politica monetară. Totuşi, amplitudinea aprecierilor de la Sibex nu era una care să le confere siguranţă cumpărătorilor, astfel că "shorterii" pândesc orice oportunitate.

Pe segmentul valutar, evoluţia cursului euro/dolar nu era foarte atractivă pentru jucători. Aceştia aveau parte de fluctuaţii reduse ca amplitudine. Ca urmare, volumul consemnat după mai bine de şapte ore de la deschidere era derizoriu, realizându-se doar 8 contracte. Pentru scadenţa decembrie, euro se aprecia modest cu 0,05% şi valora 1,29800 USD.

Per ansamblu lichiditatea Sibex era una slabă, cu un total de doar 172 de contracte încheiate. Valoarea tranzacţiilor era de numai 2,85 milioane lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb