În prima săptămână din octombrie, sau mai exact primele patru şedinţe de tranzacţionare ale acestei luni, speculatorii au încheiat 4.974 de contracte futures, lichiditatea pieţei Sibex menţinându-se într-o zonă modestă.
Şedinţa de vineri s-a încadrat în acest tipar, cu un volum de 1.148 de contracte şi o valoare a tranzacţiilor care a depăşit uşor 15 milioane de lei. Preţurile futures au evoluat mixt, în funcţie de segment şi activ.
Nu au existat surprize în ceea ce priveşte produsele tranzacţionate lider, cu o cotă de piaţă de aproape 57% (653 de contracte), fiind derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average. După două şedinţe consecutive cu deprecieri consistente şi o pierdere de 213 puncte, DEDJIA_RON scadenţa decembrie a închis pe plus vineri, recuperând 88 de puncte. Deşi a crescut, preţul futures de la Sibiu al indicelui a închis sub pragul de 15.000 de puncte, la 14.994 puncte. Creşterea a fost susţinută şi de piaţa americană, unde indicii reprezentativi s-au apreciat vineri, după ce nivelul de optimism cu privire la un acord al politicienilor pentru depăşirea impasului privind bugetul a crescut.
Perechea euro/dolar a totalizat vineri 261 de contracte pe scadenţa decembrie. Pariurile pe raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat câştig de cauză monedei americane, care a mai recuperat din pierderile din ultima perioadă. La închidere, cotaţia futures a euro valora 1,3563 dolari, după o scădere de 0,48%. Totuşi, moneda unică a închis săptămâna în urcare faţă de dolar, după creşterile din şedinţele anterioare. De altfel, şi pe plan extern euro a traversat o perioadă favorabilă în raport cu rivalul său, dolarul fiind afectat de situaţia din SUA. Moneda americană a scăzut pentru a cincea săptămână, cea mai lungă perioadă din aprilie 2011, în contextul în care Congresul nu a reuşit să se pună de acord asupra unui mod pentru a ridica limita datoriei SUA, determinând investitorii să caute alte active.
Pe sectorul derivatelor pe mărfuri, preţul metalului galben s-a depreciat. Pentru simbolul SIBGOLD_RON cu scadenţa octombrie au fost încheiate 64 de contracte, iar cotaţia a pierdut 12,9 USD şi a închis la 1.308 dolari. Au fost realizate şi 40 de contracte SIBGOLD iar preţul estimat pentru o uncie a scăzut cu 9,4 dolari, tot la 1.308 USD. În schimb, petrolul a avut o evoluţie pe plus, preţul estimat pentru un baril pe scadenţa noiembrie apreciindu-se cu 0,48%, până la 103,4 USD. Numărul contractelor DEOIL_LSC a fost de numai 37.
S-a mai speculat timid şi pe alte produse cum ar fi derivatele pe liră sterlină/dolar, euro/yen sau acţiunile Fondul Proprietatea, dar volumele au fost mici.