SIBEX Lichiditatea, în scădere pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iunie 2012

În cea de-a doua şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale Dow Jones, euro şi aur au avut o evoluţie pe creştere în prima jumătate a zilei. În schimb, pe segmentul derivatele pe acţiuni, cotaţiile futures ale SIF-urilor înregis-trau scăderi. Lichiditatea era una redusă, la ora 16.10 numărul contractelor fiind de numai 1800. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 20,1 milioane lei.

Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană evolua corelat cu futures-ul din SUA, care indica aprecieri anticipând o des-chidere "verde" la NYSE şi crescând pentru a treia zi la rând. Direcţia pozitivă a fost influenţată de faptul că, în Grecia, partidele politice au continuat discuţiile pentru formarea unui guvern, precum şi de discutarea de către liderii G20 a problemei crizei datoriilor din Europa, în vederea găsirii unor soluţii pentru rezolvarea acesteia. La Sibex, la ora 16.10 cotaţia DEDJIA_RON septembrie creştea cu 44 puncte la 12.731 puncte. Numărul contractelor era de aproape 1300, produsul fiind cel mai lichid de pe piaţă.

Pe piaţa valutară, activitatea s-a concentrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de circa 200 pe scadenţa septembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,48% pentru scadenţa din toamnă, la 1,26490 USD. Pe pieţele valutare externe euro s-a întărit faţă de dolar după ce un oficial al Uniunii Europene a declarat că o soluţie politică acceptabilă pentru Grecia şi Europa va putea fi identificată. Se mai remarcau şi 108 contracte euro/yen japonez pe scadenţa septembrie, euro câştigând 0,09%, până la un curs de 99,56 yeni pentru o monedă comună. Euro a crescut faţă de yen şi pe plan extern ca urmare a atingerii de către Spania a ţintei maxime la vânzarea de facturi de 12 şi 18 luni, chiar dacă randamentele au cres-cut.

Pe piaţa aurului, lichiditatea era foarte redusă, cu doar 13 contracte SIBGOLD pe scadenţa august. Preţul unciei creştea cu 12,7 dolari la 1630,7 USD. Tot din aria derivatelor pe mărfuri au mai fost tranzacţionate şi derivatele pe preţul petrolului, având simbolul DEOIL_LSC. Se contabilizau 11 contracte pe scadenţa iulie, în raport cu care barilul era estimat la 82,54 dolari, în minus cu 0,86%.

Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe DESIF5 şi DESIF4 pe scadenţa septembrie. Pentru DESIF5 se observau 69 de contracte şi o cotaţie 1,10 lei/acţiune, în staţionare. Pentru DESIF4 se consemnau 25 de contracte şi o cotaţie de 0,7325 lei/acţiune, în scădere cu 0,68%.

Notă: Comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.10.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb