SIBEX Miza pe creşterea euro, după alegerile din Italia

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 februarie 2013

UPDATE 11:05: Numărul contractelor, la cel mai bun nivel de la debutul anului

Partea a doua a şedinţei de luni a adus o schimbare radicală de direcţie a cotaţiilor. Acestea au intrat agresiv pe minus, după ce în prima jumătate a zilei se consemnaseră creşteri. Situaţia a generat o reacţie pe măsură a speculatorilor care au reacţionat rapid şi au triplat volumul realizat în primele şapte ore. Prin urmare, la închidere s-au consemnat 3505 contracte futures cu o valoare de 46,3 milioane de lei. S-a înregistrat astfel cea mai bună şedinţă de până acum din acest an.

Cel mai lichid produs a fost derivatul pe Dow Jones cu 1919 contracte. Cotaţia acestuia a scăzut agresiv cu 188 de puncte, la 13.783 puncte. S-a mai remarcat şi perechea EUR/USD_RON cu 1384 de contracte. Euro a scăzut cu 0,80% şi a închis la 1,3085 USD.

---

Săptămâna de tranzacţionare a debutat cu un volum foarte bun, înregis-trat pe fondul unei evoluţii pe "verde" a cotaţiilor. După prima jumătate a şedinţei, numărul contractelor încheiate era de peste 1000, cu o valoare ce depăşea 13 milioane de lei. Menţinerea intersului jucătorilor se datora în special evoluţiei atractive a cotaţiilor indicelui Dow Jones şi euro faţă de dolar.

Cel mai speculat produs din prima parte a zilei era paritatea euro/dolar. Raportul dintre cele mai importante monede din lume indica un avans consistent de 0,72% al euro, la un nivel de 1,32850 dolari, pe scadenţa martie. Numărul total al contractelor EUR/USD_RON încheiate pentru acest termen era de 605, conform datelor de la ora 17.15. Pe plan extern, euro a avansat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă, după ce, în Italia, coaliţia condusă de Pier Luigi Bersani se afla pe primul loc după alegerile legis-lative. Totodată, obligaţiunile italineşti au crescut, în contextul în care campaniile populiste ale lui Beppe Grillo şi Silvio Berlusconi au pierdut teren în faţa avocaţilor austerităţii.

Pentru derivatul pe Dow Jones, volumul înregistrat după mai bine de şapte ore de la deschidere era de 344 de contracte pe scadenţa martie, în condiţiile unei evoluţii pozitive a preţului. Cotaţia DEDJIA_RON creştea la Sibex cu 79 de puncte şi se situa la 14.050 de puncte. Şi piaţa de la New York dădea semnale pozitive, pe fondul optimismului adus de discuţiile despre stimularea economică din Japonia, respectiv de rezultatele exit-poll-urilor din Italia, care îl dădeau pe Pier Luigi Bersani ca şi câştigător al alegerilor, după o campanie în care a militat pentru rigoare bugetară.

Pentru restul produselor tranzacţionate la Sibex, lichiditatea era însă redusă. Pe segmentul mărfuri se observau doar 13 contracte SIBGOLD şi 11 SIBGOLD_RON pe scadenţa februarie. Cotaţia metalului preţios creştea cu 18,1 şi 11,5 dolari la 1592,5 respectiv 1585,4 USD/uncie.

Pe segmentul derivate pe acţiuni participanţii au încheiat doar 14 contracte DESIF5 martie şi 13 contrcate DESIF5 iunie, în condiţiile uor aprecieri importante, de 0,68% şi 1,01% a cotaţiilor. Acestea au închis la 1,4750 şi 1,4930 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb