SIBEX  Nicio tranzacţie pe piaţă în lipsa market-makerilor

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2016

Analiza evoluţiei pieţei futures de la Sibiu din ultima zi a săptămânii trecute s-ar putea încheia după o singură frază, în condiţiile în care aceasta a adus un record negativ greu de egalat: nici un contract încheiat. Situaţia poate fi însă explicată: în şedinţa de tranzacţionare în discuţie nu au fost asigurate cotaţii de către market-makeri pentru niciun instrument financiar, în condiţiile în care London Metal Exchange, Frankfurt Stock Exchange, precum şi pieţele americane NYSE, Nasdaq şi CME, pieţe pe care se tranzacţionează activele suport ale celor mai lichide derivate de la bursa sibiană au fost închise datorită sărbătorii "Good Friday" (n.a - Vinerea Mare). Ca urmare, o serie de instrumente financiare derivate au fost suspendate de la tranzacţionare la Sibex: derivatele pe acţiuni europene, derivatele pe acţiuni americane, derivatele pe valute, derivatul pe aur şi cel pe Dow Jones. În lipsa "vedetei" ultimei perioade (n.r. - contractul futures pe aur), dar şi a Dow Jones, participanţii au avut la dispoziţie doar derivatele pe acţiuni autohtone, care demult nu mai reprezintă o prioritate pentru speculaţii, ca să nu mai vorbim de altfel de strategii, cum ar fi de exemplu hedgingul. "Dacă lipsa de pe piaţă a market-makerilor înseamnă automat şi lipsa totală a tranzacţiilor, atunci este mai mult decât evident că cele câteva zeci de contracte realizate în sesiunile când aceştia furnizează cotaţii reprezintă exclusive «opera» lor şi indică în acelaşi timp criza de speculatori individuali. De altfel, aceasta cred că este marea problemă a Sibex", explică un consultant financiar.

Per total, în intervalul 21-25 martie, pe piaţa sibiană au fost încheiate doar 94 de contracte, înregistrându-se una dintre cele mai slabe săptămâni din acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca incerci sa-ti deschizi un cont de tranzactionare produse derivate esti directionat spre piete esterne. Atata timp cat ssif-urile nu vor fi stimulate sa aduca investitori noi in piata Sibex va suferi. Parerea mea..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb