SIBEX Numărul contractelor futures a crescut uşor în prima săptămână din mai

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 mai 2015

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută a adus un volum total de 415 contracte, lichiditatea înregistrând o creştere uşoară. Cea mai mare contribuţie în generarea nivelului menţionat a avut-o ultima şedinţă (n.r. - 8 mai 2015) cu 126 de contracte cu o valoare echivalentă de 1,67 milioane de lei. De altfel, a fost pentru prima dată în această lună când s-a depăşit pragul de 100 de contracte într-o singură şedinţă. Derivatele cele mai căutate au fost cele pe Dow Jones, scadenţa iunie şi septembrie, precum şi derivatul pe cursul euro/dolar, pe scadenţa iunie.

Raportat la acesta din urmă, s-au înregistrat 55 contracte, simbolul EUUSR 15F fiind lider în clasamentul sesiunii. Preţul futures al euro s-a depreciat cu 0,70% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota), închizând la 1,1208 USD. Tot pe segmentul valutar s-au mai înregistrat şi 9 contracte pe derivatul care urmăreşte cursul de schimb dintre lira sterlină şi dolar. Moneda britanică a fost cotată la 1,5451 dolari, marcând o creştere de 1,13% faţă de "start of day price".

În ceea ce priveşte derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa iunie, s-au contabilizat 25 de contracte. Simbolul DEDJIA 15F a înregistrat o evoluţie negativă faţă de "start of day price", pierzând 26 de puncte şi închizând la 18.031 de puncte. Pentru scadenţa septembrie, identificată prin simbolul DEDJIA 15I, s-au consemnat tot 25 de contracte iar cotaţia a crescut generos faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, acumulând 170 de puncte, conform preţului de închidere de 18.137 de puncte.

Notă: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb