Luna noiembrie nu a fost una pe placul participanţilor la piaţă care au tranzacţionat extrem de slab, fapt care a dus la adâncirea de crizei lichiditate, consemnându-se a treia lună la rând cu volume în scădere. Concret, în cele 22 de şedinţe ale celei de-a noua luni din an, s-au înregistrat doar 852 de contracte futures, în scădere cu 12,6% comparativ cu luna august. "Asistăm la un fenomen destul de ciudat, în sensul că, de regulă, după lunile de vară, aşteptam o creştere a implicării, dar se pare că piaţa nu mai este atractivă nici măcar la nivelul la care a fost, cu toate că posibilităţi speculative cu potenţial de câştig bun au existat pe mai multe produse. Situaţia ar trebui să fie una alarmantă pentru operatorul de piaţă care nu mai poate rezista astfel", crede un analist financiar.
Numărul de intermediari activi în septembrie pe segmentul futures a fost de trei iar cel mai tranzacţionat derivat a fost aurul cu aproape 50% din total (422 de contracte). Acesta a fost urmat de derivatul pe Dow Jones cu 319 contracte reprezentând 37,44% din total. Podiumul lunii a fost completat de derivatul pe cursul euro/dolar cu 54 de contracte (6,34%). Numărul total de produse tranzacţionate a fost opt, surprinzătoare fiind prezenţa printre acestea a derivatelor pe acţiunile EON şi Alphabet Inc (Google).
În ultima sesiune a lunii au fost realizate 25 de contracte cu o valoare de 184.269,6 lei. 16 dintre acestea au fost încheiate pe derivatul ce are ca activ suport aurul, pe scadenţa octombrie. Metalul nobil a fost cotat la 1317,6 USD, în minus cu 5,3 dolari faţă de "start of day price"[1]. Pentru derivatul pe indicele Dow Jones s-au consemnat 9 contracte, 7 pe scadenţa martie 2017 şi 2 pe scadenţa decembrie 2016. DEDJIA 17C a fost cotat la 18.176 dolari după o scădere de 138 de puncte, iar DEDJIA 16L la 18.006 puncte după o depreciere de 216 puncte.
Pe piaţa spot, septembrie a adus schimburi cu aproape 200.000 de acţiuni, tranzacţionate de patru intermediari.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.