SIBEX  Piaţa Sibex resimte lipsa interesului pentru derivatele pe acţiuni

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 octombrie 2012

Ecourile cazului Sima, fostul şef al Sibex, au continuat să afecteze piaţa derivatelor de la Sibiu la debutul săptămânii. Mai mult, chiar, ramificaţiile apărute par să diminueze şi mai mult interesul speculativ. Aceste motive s-au adăugat mai vechilor probleme ale pieţei de la Sibiu, unde "jucătorii" resimt lipsa unor alternative la produsele externe reprezentate de contractele pe Dow Jones, aur sau perechea euro/dolar. Pe acest fond, lichiditatea era din nou redusă cu doar 340 de contracte încheiate până la ora 16.50. Valoarea tranzacţiilor era de 3.63 milioane de lei. "În anii trecuţi, piaţa oferea o paletă mai largă de oportunităţi, existând interes şi pe derivate pe acţiuni locale cum ar fi SIF5, SIF2 şi chiar TLV, unde puteau fi aplicate şi alte operaţiuni diferite de simpla speculaţie, cum ar fi protecţia portofoliilor. Din păcate, la ora actuală, participanţii care mai sunt activi la Sibex sunt dependenţi de produse cu un caracter speculativ ridicat", a explicat un broker. Opinia sa este întărită de faptul că, până la ora închiderii(-), pentru DESIF5 se observau doar 7 contracte pe scadenţa decembrie 2012 şi 3 pe martie 2013, iar pentru DESIF2 martie 2013, doar unul!

După jumătate de şedinţă speculatorii pariau pe creşterea Dow Jones. Pe creştere se afla şi euro faţă de dolar, după ce s-au consemnat variaţii în ambele sensuri.

Pe scădere se afla, însă, preţul aurului. Pentru toate nivelul lichidităţii erau unul destul de modest.

Simbolul DEDJIA_RON, care urmăreşte evoluţia indicelui american, atrăgea 150 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia estimată se afla în urcare cu 25 de puncte, la 13.280 de puncte. Şi piaţa futures americană sugera o evoluţie pozitivă, înaintea unor rapoarte privind vânzările de retail, care ar putea indica o stabilizare a acestora. Aşteptările au fost confirmate, iar piaţa de pe Wall-Street creştea după ce vânzările de retail şi câştigurile Citigroup Inc. au depăşit estimările.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 103 pe scadenţa decembrie. Moneda unică creştea cu 0,15% faţă de dolar şi era cotată la 1,29800 USD. Conform Bloomberg, care citează opinia Credit Suisse Group AG, "euro se îndreaptă spre cel mai înalt nivel din ultima lună după ce nu a trecut sub un nivel suport săptămâna trecută".

Pe piaţa aurului se observau speculaţii atât pe SIBGOLD (contract de o uncie), cât şi pe SIBGOLD_RON (contract de 10 uncii). Nivelul de interes era, însă, redus. Pentru SIBGOLD octombrie numărul contractelor era de 13, iar uncia pierdea 15,5 dolari, la 1745,1 USD. Pe decembrie acelaşi simbol atrăgea 38 de contracte, iar preţul scădea cu 11 USD, la 1745 dolari. SIBGOLD_RON totaliza, la ora 16.50, doar 4 contracte, iar cotaţia era de 1743,3 dolari, în scădere cu -11,7 USD.

(-) Pentru derivatele pe acţiuni programul de tranzacţionare se încheie la ora 16.50 iar pentru restul produselor la ora 23.15.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50 .

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intre 2006-2009 - cand personaje gen Sima nu-si facusera inca aparitia in CA , pe piata erau mii de pozitii deschise pe derivate gen SIF si SIF2. CRC statea pe o gramada de bani iar volumele Sibex erau ridicate. Acum oiata depinde de Dow Jones,,,,Acele contracte au fost ucise intentionat, ca sa ramana numai speculatiile pe produse externe si anumiti intermediari sa-si faca jocurile.

    1. Atunci era unul de ii ziceti voi "doctorul"care le sufla in panze atat directorilor cat si CA-urilor din toate cele trei firme. Si ca in povestea cu ridichea de Cehov,atat ii tragea s-au ii impigea, ca astia din conducere asa s-au invatat cu asta de au crezut ca ei au valoare. Pacat ca nu vad actionarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb