SIBEX Potenţialul de creştere pentru Dow Jones, privit cu circumspecţie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2014

În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, speculatorii de la Sibex au fost destul de apatici, pe fondul unor variaţii modeste. Mai mult, "locomotiva" obişnuită a pieţei, derivatul pe indicele Dow Jones, era departe de evoluţia obişnuită, fapt care afecta lichiditatea de ansamblu. La ora 17.15 erau înregistrate doar 461 de contracte, cu o valoare de aproape 3,5 milioane de milioane lei.

În mod surprinzător, după mai bine de şapte ore de la deschidere, piaţa aurului furniza cele mai multe contracte. Mai exact se înregistrau 257 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie, preţul unciei scădea cu 3 dolari, la un nivel de 1254,6 USD/uncie. Pe piaţa de la New-York, futures-ul pe aur a atins minimul din 16 săptămâni, pe fondul speculaţiilor că economia SUA îşi vor reveni după încetinirea din iarnă. Conform unui raport despre produsul intern brut al SUA. publicat azi peste ocean (n.r. - ieri 29.05), economia americană s-a contractat pentru prima dată în trei ani în intervalul ianuarie-martie 2014. În acelaşi timp, conform unui alt raport, mai puţini americani decât se estimase au completat săptămâna trecută cereri de şomaj.

Speculaţiile de pe segmentul indici s-au concretizat în prima jumătate de şedinţă în numai 118 contracte pe simbolul DEDJIA_RON iunie. Cotaţia futures a indicelui a evolusat la Sibex, până la ora 17.15, pe un culoar îngust, de 35 de puncte. La ora menţionată, valoarea se menţinea pe plus, acumulând 8 puncte şi situându-se la 16.620 de puncte. "Deşi în SUA se observă o stare de optimism privind revenirea economiei, creştera Dow Jones este privită circumspect la Sibiu, în condiţiile în care cotaţia este deja la un nivel foarte ridicat. Simultan, nici apetitul pentru speculaţiile pe vânzare nu pare solid şi de aici reticenţa de a tranzacţiona, manifestată în prima parte a şedinţei", crede un broker. Nici pe piaţa din SUA nu se înregistrau variaţii ample, indicii crescând timid în prima oră de la deschiderea NYSE.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de asemenea de redus: doar 77 pe scadenţa septembrie. Moneda unică acumula 0,18% faţă de dolar şi era cotată la 1,36240 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb