SIBEX Preţul aurului, speculat pentru prima dată în acest an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2015

După o primă săptămână cu lichiditate slabă, în care "flacăra" speculativă a pâlpâit datorită petrolului, debutul celei de-a doua săptămâni a lunii nu a dat prea mari speranţe cu privire la creşterea volumelor. La jumătatea şedinţei de tranzacţionare se înregistrau doar 16 contracte futures, cu o valoare de 112.141 de lei, perspectivele pentru partea secundă nefiind deloc încurajatoare.

Totuşi, sesiunea propunea ceva nou comparativ cu săptămânile anterioare şi anume tranzacţii pe derivatul care urmăreşte evoluţia cotaţiei aurului. De altfel, este pentru prima dată în acest an când acest produs este speculat. Conform datelor de la ora 17:15, se observau contracte GOLD 15B, simbol prin care este identificat derivatul pe aur cu scadenţa februarie. Cotaţia metalului nobil valora 1237,1 dolari, preţ în scădere cu 28,2 dolari în raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price(-)), cifrat la 1265,3 dolari.

Derivatul pe indicele Dow Jones era speculat extrem de timid pe scadenţa martie, datele culese la jumătatea zilei indicând doar 5 contracte. Cotaţia simbolului DEDJIA 15C era de 17.694 de puncte, în coborâ-re cu 172 de puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear la 17.866 de puncte. Comparativ cu închiderea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, preţul futures de la Sibiu al Dow Jones se deprecia cu 37 de puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare se înregistra un singur contract pe cursul euro/dolar, scadenţa martie. Euro era cotat la 1,1317 dolari, cotaţie în scădere atât faţă de închiderea anterioară, cât şi faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Pe segmentul de piaţă spot administrat de Sibex nu se înregistra nicio tranzacţie.

(-) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb