SIBEX Preţul futures al aurului, în corzi

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 septembrie 2016

La Sibex, în ultima şedinţă a săptămânii trecute, s-au consemnat 58 de contracte cu o valoare de peste 500.000 lei, cel mai bun nivel de până acum din septembrie. Totuşi, volumul este în continuare unul modest. Uşoara creştere faţă de sesiunile precedente s-a datorat tranzacţionării unui număr mai mare de produse faţă de zilele anterioare, mai exact patru: derivatele pe aur, pe Dow Jones, pe cursul euro/yen japonez şi pe cursul euro/dolar.

Derivatul pe aur a fost din nou "actorul" principal, cu 25 de contracte atrase pe scadenţa octombrie. Simbolul GOLD 16J a avut un parcurs "roşu", cotaţia metalului nobil depreciindu-se consistent, cu 21,3 dolari faţă de "start of day price" (1) şi cu 15,6 dolari faţă de închiderea de joi, 8 septembrie. Scăderea semnificativă a preţului futures al aurului de la bursa sibiană a venit pe fondul unei evoluţii similare pe pieţele externe, unde aurul a scăzut pentru a treia zi consecutiv vineri, sub presiunea unui dolar mai puternic, dată de faptul că Rezerva Federală Americană ar putea majora ratele dobânzilor mai devreme decât se aştepta. În acest sens, preşedintele FED Boston, Eric Rosengren, a declarat că este în favoarea creşterii ratelor dobânzilor, ceea ce a adus speculaţii că o majorare ar putea veni încă din septembrie.

În ceea ce priveşte derivatul pe Dow Jones, acesta a adunat 11 contracte pe scadenţa septembrie şi două pe scadenţa octombrie. Simbolul DEDJIA 16I a fost tranzacţionat pe fondul undei direcţii negative puternice a preţului. Mai exact, derivatul menţionat s-a depreciat cu 288 de puncte şi a închis la 18.200 de puncte. Pentru decembrie, DEDJIA 16L a fost cotat la 18.221 de puncte, după o scădere de 361 de puncte faţă de "start of day price".

Pe segmentul derivatelor valutare s-au consemnat 18 contracte pe perechea euro/yen japonez, în condiţiile în care şedinţa a fost una de scadenţă pentru mai multe perechi valutare: EUUSR16I, EUCHR16I, EUGBR16I, EUJPR16I, GBUSR16I. Ultima tranzacţie a fost realizată la o cotaţie de 115,20 yeni pentru o monedă unică. Au mai fost încheiate două contracte euro/dolar pe scadenţa decembrie, moneda unică fiind estimată la 1,1274 USD, după o scădere de 0,77%.

Per total, în săptămâna 5-9 septembrie au fost încheiate 167 de contracte futures.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb