SIBEX Preţul futures al euro, din nou pe minus în raport cu dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 aprilie 2015

La Sibex, prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii a adus 31 de contracte, cu o valoare de 515.825 de lei, volum peste ceea ce a oferit piaţa luni, pe acelaşi interval orar. Lichiditatea este însă în continuare una redusă, iar creşterea interesului speculativ părea o misiune imposibilă pentru cea de-a doua parte a şedinţei. Dintre toate produsele disponibile, doar trei punctau în statistica sesiunii: Dow Jones pe scadenţele iunie şi septembrie, respectiv perechile euro/dolar şi liră sterlină/dolar, pe scadenţa iunie.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 22 contracte încheiate pe scadenţa iunie. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 18.095 de puncte, cotaţia DEDJIA 15F pierdea 121 de puncte, fiind evaluată la 17.974 puncte. Comparativ cu preţul de închidere de luni, indicele se aprecia însă cu 18 puncte, semn că resursele de apreciere nu s-au epuizat. Situaţia era una similară pentru scadenţa septembrie, simbolul DEDJIA 15I înregistrând o pierdere de 263 de puncte faţă de "start of day price" (vezi Notă 1), (18.146 puncte) dar o apreciere de 59 de puncte, faţă de cotaţia de luni, conform nivelului de 17.923 de puncte, înregistrat la ora 17.00. "O astfel de evoluţie indică mai degrabă o stare de incertitudine şi lipsa unei direcţii clare, astfel că partea secundă a zilei este deschisă oricărei evoluţii, cu atât mai mult cu cât şi la NYSE nu se conturase o evoluţie clară la jumătate de oră după deschidere", a declarat un broker.

Se mai consemnau 5 contracte pe simbolul EUUSR pe scadenţa iunie. Cotaţia unei monede unice era estimată la 1,0661 USD, în minus cu peste un procent faţă de "start of day price", calculat de grecii de la ATHEXClear la 1,0771 USD. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de luni, euro se deprecia cu 0,74%. Tot pe segmentul derivatelor valutare, perechea liră sterlină/dolar atrăgea doar 2 contracte. Moneda britanică era estimată la 1,4934 dolari, în scădere cu 0,51% faţă de "start of day price", cifrat la 1,4858 USD.

Notă 1

preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă 2

Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb