SIBEX Reacţie palidă a speculatorilor autohtoni la evoluţia de pe piaţa din SUA

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2016

După ce luni volumul tranzacţiilor cu derivate s-a cifrat la 36 de contracte, partea a doua a zilei anterioare fiind una ceva mai productivă, ritmul uşor mai bun părea să se menţină şi marţi, când, după jumătate de şedinţă, se înregistrau 24 de contracte cu o valoare ce depăşea 268.000.de lei. Totuşi, lichiditatea era una modestă ţinând cont de evoluţia externă şi de ceea ce se prefigura pe piaţa din SUA, reacţia la speculatorilor fiind palidă.

Cea mai mare parte a volumului provenea de pe segmentul derivatelor pe indici, prin contractul care are ca activ suport indicele Dow Jones care dă, din când în când, impresia că redevine favoritul participanţilor, mai ales atunci când înregistrează aprecieri sau scăderi importante pe piaţa mamă din SUA. Concret, pentru DEDJIA 16L, prin care este definită scadenţa decembrie, se consemnau 11 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se deprecia cu 24 de puncte faţă de "start of day price"(1) (18.983 puncte) şi valora 18.959 puncte, nivel extrem de apropiat de pragul istoric de 19.000 de puncte. În balanţă cu nivelul de la închiderea zilei anterioare se observa însă o apreciere importantă de 127 de puncte, în condiţiile în care şi la NYSE debutul zilei de marţi a dus indicele pentru prima dată peste pragul de 19.000 de puncte. De altfel, toţi cei trei indici reprezentativi americani au atins valori record pentru a doua zi la rând. La Sibex, se mai observa un contract pe Dow Jones şi pe scadenţa martie 2017, cotaţia fiind estimată la 18.905 puncte.

Derivatul pe aur puncta la rândul său cu 9 contracte pe scadenţa decembrie, participanţii estimând o cotaţie de 1213,5 USD, în minus cu 3,9 dolari faţă de "start of day price" (1217,4 USD) dar în urcare cu 0,7 USD comparativ cu închiderea de luni.

Cu 2 contracte, derivatul pe cursul liră sterlină/dolar reprezenta timid segmentul derivatelor valutare. Moneda britanică era cotată pentru decembrie anul curent la 1,2428 dolari, în minus cu 0,58% faţă de "start of day price" (1,2501 USD). Se mai observa un contract pe simbolul OILSC 17A, cotaţia unui baril pe scadenţa ianuarie 2017 fiind estimată la 48 de dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb